Det finns en stor nackdel med smartphones och ökad datatrafik via 3G – i alla fall för telekomoperatörer. Med detta har VoIP, ”Voice over Internet Protocol” flyttat in i mobiltelefonen vilket tillåter användare att ringa helt kostnadsfritt till andra förutsatt att båda parterna använder en VoIP-tjänst. Skype är den mest populära tjänsten men nu kommer även Viber med en användarbas på tolv miljoner till operativsystemet Android.

Viber är en tjänst, likt Skype som låter dig göra telefonsamtal över datanätet. Viber är helt gratis att ladda hem, kräver ingen registrering och använder din redan existerande kontaktlista/telefonnummer och tillåter dig att ringa och skicka SMS helt kostnadsfritt.

Allt som krävs är att du har en någorlunda bra dataplan, eller har tillgång till WiFi. Som med alla VoIP-tjänster krävs det att den du ringer har Viber, men det här ska Viber-appen kunna kolla upp själv så du slipper göra det.

Uses your existing contact list – check out which of your phone contacts and friends is already on Viber so that you can call and text them for free.

Viber har blivit väldigt populärt på operativsystemet iOS till iPhone och har redan en användarbas på närmare 12 miljoner, en siffra som borde växa sig större nu när det även finns tillgängligt till Android. Man avslöjar även på deras hemsida att Viber ska finnas tillgängligt till BlackBerry inom kort.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
murak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Murak
Medlem
Murak

Jo, man kan ju tänka sig att teleoperatörerna sitter och skakar. När jag först fick min N900 blev jag positivt överraskad över hur smidig den integrerade Skype-klienten var och tänkte att jag aldrig skulle behöva ringa ett vanligt telefonsamtal igen. Dock så bygger ju det hela på att den i andra luren också har Skype igång, så det har blivit mest att man pratat med folk som sitter vid en dator… VoIP kommer nog ta över tids nog, det är väll mest en fråga om när.