Både AMD och Intel har länge pratat om, eller i alla fall antytt att man arbetat med Google för att få deras framgångsrika mobila operativsystem Android att stödja x86. Google är på väg att ge officiellt stöd för x86-processorer som varit standard inom PC-industrin under en väldigt lång period – Atom och Bobcats chans att bryta ny mark?

Medan alla väntar, eller alternativ inte väntar på att Windows 8 lanseras och ska fungera ihop med ARM-baserade kretsar, så ska Google nu göra det exakt motsatta mot Microsoft. Google Android kör idag med ARM, och det populära mobila operativsystemet ska få officiellt stöd av företaget för x86-processorer.

Android till x86 kan ge AMD och Intel en ärlig chans på den ultramobila marknaden

AMD har sedan lanseringen av sin Brazos-plattform pratat om att man arbetar på x86-stöd för Android, och Intel har mer eller mindre alltid visat ett stort intresse för plattformen med deras strömsnåla Atom-arkitektur. Intel, och på senare tid AMD har försökt penetrera surfplattemarknaden men har knappast gjort någon större framgång på grund av Windows 7. Windows 7 är ett bra operativsystem för datorer i övrigt, men när det är inte världens bästa kombination med en touchskärm.

Google TV som är baserat på Android körs redan på Intel-kretsar, men är bara en skugga av det fullskaliga Android-operativet. Intel utlovat att Android 2.3 Gingerbread kommer vara tillgängligt för Atom E6xx-serien januari 2012, och Intel har antytt att en smartphone med Atom under huven ska komma i slutet av året. Om dessa uppgifter stämmer har det återigen blivit uppskjutet men det är närmare sanning än någonsin tidigare.

Blir en smartphone från Intel en riktig produkt i början på nästa år?

AMD har än så länge inget fokus på smartphonemarknaden, utan övervakar vart marknaden kommer röra sig. Däremot har man utlovat ett stort fokus på surfplattor, och redan anställt folk för att arbeta på drivrutiner till det Linux-baserade operativet.

Android blir inte längre exklusivt ARM, utan nu kommer både AMD och Intel ha en chans att konkurrera på ARM:s hemmaplan – den stora frågan är hur bra deras strömhungriga, men kraftfullare kretsar kommer att klara sig i det segmentet? Vad vi med säkerhet kan säga nu är att fullskaligt krig mellan x86 och ARM börjar under första halvan av nästa år när de båda sniffar i den andres territorium.

Uppdatering: Våra vänner på Anandtech förtydligade att samtliga Android-versioner framöver ska stödja Intel-x86. Om Android-x86 kommer i samband med Android för ARM är en helt annan fråga vi inte har ett svar på.

Källa: Fudzilla

Relaterade nyheter:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkKallisti Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Längtar till X86 och ARM går i clinch med varandra. Helt ärligt tycker jag att AMD ska börja gå mot ARM istället. Tänk en egen producerad AMD SoC på ARM med fet Radeon grafik. Ja tack! I övrigt kommer detta bli oehört spännande att följa!

Sen måste jag fråga. Är det Intel själva som kommer tillverka denna Smartphone? Eller är det någon OEM tillverkare? Sen känns det kanske lite sent med Android 2.3 i början på 2012?

Kallisti
Medlem
Kallisti

Bevis?
[imgcomment image[/img]

Skämt å sido så har väl Charlie spekulerat om det bland annat i den här [url=http://semiaccurate.com/2011/06/22/amd-and-arm-join-forces-at-last/]artikeln[/url]. Man ska väl ta Charlie’s spekulationer med en nypa salt även om han väldigt ofta har rätt.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag påstod aldrig att AMD skulle börja med ARM däremot önskar jag det. 😉 Okej då vet jag det angående Intel. LG har visat en smartphone med Intel SoC innan. Den är dock inte släppt ännu. Angående AMD till ARM vad är så dåligt med det? Till skillnad från Nvidia kan AMD både göra bra CPU och GPU. Nvidia är inte så vana med CPU design direkt. Därför använder väl dom färdigbyggda Cortex designer från ARM själva till sina Tegra kretsar. AMD kunde gjort som Qualcomm och byggt sina kretsar helt själv från grunden. Nej jag tror en övergång till… Läs hela »