Google har en av de största plånböckerna på IT-marknaden och nu har sökmotorjätten gjort en ny storinvesterin, denna gång på den mobila marknaden genom att köpa upp Motorola Mobility. Motorola har inte lyckats få fart på sin smartphoneförsäljning och efter sitt senaste förlustkvartal kommer uppköpet inte fullt så oväntat. Google i sin tur satsar på att ”turboladda” sin satsning på Android.

Android har redan plockat massvis med marknadsandelar på det mobila landskapet och Google har vid flera tillfällen lanserat Google-märkta telefoner för att accelerera satsningen på sitt operativsystem. Med uppköpet av Motorola, ett företag med redan närmast fullt fokus på Android, hoppas företaget ge Android-ekosystemet en rejäl skjuts framåt.

I ett pressmeddelande talar Google om att överladda hela ekosystemet med Motorola i ryggen, något man menar ska ge positiva effekter för inte bara konsumenter och Google själva utan även deras övriga partners.

Google ser ut att låta Motorola Mobility behålla sitt varumärke och egna identitet men samtidigt kommer man troligtvis att väva samman hård- och mjukvara på ett tydligare sätt framöver. Vi har tidigare sett Google-telefoner tillverkade av HTC och Samsung, frågan är om det finns öppningar för det även i framtiden eller om detta blir något som endast Motorola föräras med framöver.

Senast det lanserades en Google-certifierad produkt för Android var det också just Motorola som fick äran att bli officiell lanseringspartner för tabletoperativsystemet Android 3.0 Honeycomb med sin Xoom-surfplatta.

xoom

”We expect that this combination will enable us to break new ground for the Android ecosystem. However, our vision for Android is unchanged and Google remains firmly committed to Android as an open platform and a vibrant open source community. We will continue to work with all of our valued Android partners to develop and distribute innovative Android-powered devices.” kommenterade Andy Rubin, vd på Google Mobile

Google Android kommer fortfarande att vara licensierbart för andra tillverkare och flera stora Android-tillverkare har redan kommenterat uppköpet där bland annat Bert Nordberg, vd på Sony Ericsson, talat om uppköpet i positiva ordalag.

”Jag välkomnar Googles engagemang för att försvara Android och dess partner,” kommenterade Bert Nordberg, vd på Sony Ericsson

Google köper Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar, motsvarande 81 miljarder svenska kronor, vilket faktiskt är hela 63% mer än vad bolagets aktier värderades till efter börsens stängning den 12 augusti 2011.

Med en hårdvarupartner i ryggen har Google ytterligare ett vapen i sin arsenal när man tar sig an smartphonejätten Apple och det ska samtidigt bli intressant att följa Motorolas produktutbud som förhoppningsvis även får bättre fotfäste i Sverige framöver.

Kanske ännu viktigare är Motorola Mobilitys breda patentportfölj med över 17 000 patent och flera tusentals nya ansökningar. Teknikpatent som visat sig vara närmast otroligt viktiga på dagens mobila marknad där Google med sitt relativt unga företag än så länge har en ganska kort patentlista jämfört med sina konkurrenter.

Relaterade artiklar:

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
PsynoKhi0Mean MachineTempelJacob Hugossonthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Google (och Apple) börjar verkligen bli skrämmande stora nu…

Tempel
Medlem
Tempel

Hur mycket föll Apple med? Är dom störst fortfarande? 😀

Jacob Hugosson
Medlem

Ser riktigt nice ut, kan mycket väl tänka mig en motorola i framtiden då enbart för att de kommer med bäst Android implementering (kan man hoppas i alla fall).

Svensken
Medlem
Svensken

Bra gjort Google. Tror de gjorde detta mest för att säkra Motorola Mobility patent portfölj. Sen ska det bli intressant att se vad detta kan resultera i för typ av hårdvara nu när man har Motorola så nära sig.

Apple och Microsoft har ju som bekant försökt sätta käppar i hjulet för Google och Android genom diverse handlingar. Läste även på Windows Phone Central att de trodde Motorola skulle ingå i ett Microsoft samarbete. Google hann visst före! 🙂

this
Medlem
this

[quote name=”smartidiot89″]Ser riktigt nice ut, kan mycket väl tänka mig en motorola i framtiden då enbart för att de kommer med bäst Android implementering (kan man hoppas i alla fall).[/quote]
Fast konkurrensmässigt tror jag inte det är så bra om Motorola får en massa orättvisa fördelar gentemot de andra aktörerna. Men förhoppningsvis är Google mest ute efter patenten och kunskapen och inte att ta fram en överlägsen produkt som gör allt bättre än de andra med Android os.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”this”][quote name=”smartidiot89″]Ser riktigt nice ut, kan mycket väl tänka mig en motorola i framtiden då enbart för att de kommer med bäst Android implementering (kan man hoppas i alla fall).[/quote]Fast konkurrensmässigt tror jag inte det är så bra om Motorola får en massa orättvisa fördelar gentemot de andra aktörerna. Men förhoppningsvis är Google mest ute efter patenten och kunskapen och inte att ta fram en överlägsen produkt som gör allt bättre än de andra med Android os.[/quote]Fördelar behöver det inte innebära, jag tänker mer på hur man implementerar Android i själva telefonen. När man kontrollerar både hårdvara och mjukvara… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Tre tungviktare nu på mobilsidan. Lovar gott för framtiden.

Googola med Android
Apple med iOS
Micronokia med Windows Phone

Hur skall koreanerna och kineserna hålla dom stången utan att kontrollen över ett operativ. Kan vi se en revival av MeeGo?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Själv sitter jag och funderar på hur det här ska sluta, jag. Har inte så mycket till övers för vare sig Google, Apple eller Microsoft. Är nog pyttemjuk jag ogillar minst i den bunten, trots allt, ger väl mig en anledning att fortsätta med Nokia och stanna på min sida 2000-talet. 😛

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Intressant… Riktigt intressant… Jag undrar om deras skojiga bud på Nortels patent (Pi miljarder…) inte var ett medvetet drag för att få konkurrenterna att fokusera sina pengar på det, medan detta uppköp kunde lugnt ro i hamn utanför MS/Apples synfält…