Google har nu officiellt lanserat den högupplösta bärbara datorn Chromebook Pixel. Som tidigare rykten avslöjat handlar det om en dator med det webbaserade operativsystemet Chrome OS och en rejält högupplöst skärm på 2 560 x 1 700 pixlar och den något udda storleken 12,85 tum.

Google Chromebook Pixel har den högsta pixeltätheten på datormarknaden med 239 pixlar per tum vilket får till och med Apples Macbook Pro-modeller med Retina-skärm att se sig besegrade. Google lovar även en skärmstyrka på 400 nits samt 178 graders betraktningsvinklar. Nytt är också stöd för multitouch och pekteknik där man exempelvis kan använda en knipande rörelse för att zooma eller växla mellan appar med en svepande fingerrörelse.

Google själva menar att det inte bara är den mest högupplösta skärmen på marknaden utan även den mest ljusstarka och på hela taget den bästa skärm som hittat in i en bärbar dator. Stora ord men det är åtminstone klart att man vill skydda panelen ordentligt, något man gör med Cornings senaste Gorilla Glass.

Annons

chromebook2

Ultrabook-komponenter

Google har tryckt in en hel del godsaker i sin nya Pixel-maskin som till stor del kan liknas vid en ultrabook. En dubbelkärnig Intel Core i5-processor på 1,8 gigahertz paras med 4 gigabyte internminne och en SSD-enhet på 32 gigabyte. Det senare kan låta som hopplöst lite men eftersom Chromebook och Chrome OS bygger nästan uteslutande på molnlagring och webbapplikationer krävs det sällan mycket lokalt lagringsutrymme. Google ger också användare hela 1 terabyte lagringsutrymme på Google Drive under tre år efter att man köper en Chromebook Pixel.

Skärmen drivs av Intels integrerade HD Graphics 4000 grafikdel och datorn ska få en batteritid på runt 5 timmar med sitt 59Wh-batteri. Andra noterbara funktioner är Wifi, Bluetooth 3.0, dubbla USB 2.0 portar och en chatkamera med 720p-upplösning. Det finns även en modell med LTE/4G stöd som ska stödja den amerikanska nätleverantören Verizon, om det dyker upp en 4G-modell av Chromebook Pixel i Sverige återstår att se.

Chomebook Pixel mäter 298 x 225 x 16 millimeter och har en vikt på 1,52 kilo. Med sin högupplösta skärm och förhållandevis kraftfulla komponenter är detta den första modellen av en Chromebook som inte räknas in i budgetsegmentet. Prislappen landar nämligen på ganska väl tilltagna 1 299 dollar för Wifi-versionen.

Annons


Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulUT_lolPer435Segen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Och det första man gör när man kommer hem med den är att installera linux 8)

UT_lol
Medlem
UT_lol

Vad är det man betalar för egentligen? Förutom skärmen så har den inte så mycket att komma med jämfört med dator från företag som Asus, Acer, Apple, HP, Dell, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba, m.m.

Ger du mig ”moln”-utrymme för 100000 Peta Byte vägrar jag ändå låsa mig till nån företag, vare sig det är Google, Apple, Microsoft, Amazon…

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”UT_lol”]Vad är det man betalar för egentligen? Förutom skärmen så har den inte så mycket att komma med jämfört med dator från företag som Asus, Acer, Apple, HP, Dell, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba, m.m. Ger du mig ”moln”-utrymme för 100000 Peta Byte vägrar jag ändå låsa mig till nån företag, vare sig det är Google, Apple, Microsoft, Amazon…[/quote] Om du hittar en vettig Intel burk som har en touch skärm med samma eller bättre PPI, snälla kan du länka den. Är på väg att köpa denna burk bara för att slakta den just för skärmen för ett eget bygge.… Läs hela »

Per435
Gäst
Per435

Med tanke på användarvillkoren för Googles tjänster blir jag inte så sugen.
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/1981257/file/1981264.pdf

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Morkul”][quote name=”UT_lol”]Vad är det man betalar för egentligen? Förutom skärmen så har den inte så mycket att komma med jämfört med dator från företag som Asus, Acer, Apple, HP, Dell, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba, m.m. Ger du mig ”moln”-utrymme för 100000 Peta Byte vägrar jag ändå låsa mig till nån företag, vare sig det är Google, Apple, Microsoft, Amazon…[/quote] Om du hittar en vettig Intel burk som har en touch skärm med samma eller bättre PPI, snälla kan du länka den. Är på väg att köpa denna burk bara för att slakta den just för skärmen för ett eget… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Per435″]Med tanke på användarvillkoren för Googles tjänster blir jag inte så sugen.
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/1981257/file/1981264.pdf%5B/quote%5D

hmm, läst en del men mitt schema tillåter inte att jag sätter mig ner och läser 101 sidor. Kan du vara vänlig och korta ner det negativa?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”UT_lol”]
Om du ändå ska ha en ARM CPU så kan du ju få Nexus 10 för mycket mindre peng. Den har t.o.m. högre PPI.[/quote]

Har en Nexus 10 och hade det funnits ett vettigt tangentbordsinterface på den så hade jag redan slitit den i småbitar.