Google gjorde under gårdagskvällen vad de flest hade väntat sig. Man presenterade sitt kommande mobila operativsystem Chrome OS och passade även på att starta ett pilotprogram för utvecklare som bygger kring den första bärbara datorn med operativsystemet, Googles egen Cr-48 i sällsynt intetsägande design.

Google Chrome OS kommer att bli det första riktiga molnoperativsystemet där alla applikationer startas och hanteras genom Googles egna Internetservrar. Chrome OS förlitar sig mer eller mindre helt på Internet och det så kallade molnet där all data och alla applikationer finns tillgängliga. Det finns även ett offlineläge för de tillfällen när man omöjligt kan komma åt en Internetuppkoppling, men Chrome OS kräver givetvis ett mobilt bredband för att fungera ordentligt då operativsystemet närmast är en webbläsare.

Fördelarna med ett operativsystem som länkas med Googles egna molntjänster är det faktum att användare aldrig behöver oroa sig för säkerhetskopiering – allt detta sköts av Google – samt att man har hela operativsystemet och den data man använder knuten till sitt Google-konto. Detta innebär att man kan få sin egen arbetsmiljö från vilken Chrome OS dator som helst. Program köps i Chrome Web Store där det även finns gratisapplikationer tillgängliga.

Google Chrome OS kommer tyvärr inte att finnas tillgängligt för allmänheten förrän i mitten av nästa år. Men redan idag har sökmotorjätten startat ett Chrome OS-pilotprogram som vem som helst – över 18 år och boende i USA – kan ansöka till. Blir man antagen får man tillgång till det nya operativsystemet och en gratis bärbar dator i form av Google Cr-48. För att poängtera att Chrome OS-pilotprogram inte är en kommersiell satsning har man utvecklat sin bärbara dator så tråkigt som möjligt. En mattsvart 12,1-tums dator helt utan varumärken eller häftiga funktioner. Google har sett över tangentbordet och tryckt in en stor musplatta samt en Intel-baserad processorplattform. Tanken är att inte ta uppmärksamhet från bland annat Acer och Samsung som väntas lansera Chrome OS-datorer i mitten av 2011.

Specifikationer Chrome Cr-48:

  • 12,1-tums skärm
  • Fullstort tangentbord
  • Stor musplatta
  • 3G/Wi-Fi
  • Flashbaserad lagring
  • Webbkamera
  • 1,72 kg
  • 8 timmars aktiv användning samt 7 dagars standby-tid
  • Caps lock knappen är utbytt mot sökknapp

Mer information om Chrome OS pilotprogram finns att hitta på Googles hemsida.

chromeos

chromeos2

chromeos3

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedSwedish BerserklangJacob Hugossondrbrain Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ojda
Medlem
ojda

Skitsnygg ju! Får riktigt ha-begär när jag ser den!

drbrain
Medlem
drbrain

Det är ju så en laptop ska se ut, svart och diskret. Inget flashigt och inga blanka ytor.
Lite IBM/Lenovo Thinkpad stuk över det, och det är ju dom snyggaste laptopsen som någonsin tillverkats.

Jacob Hugosson
Medlem

Ser verkligen fram emot dessa ”Smartbooks”, något jag väntat på några år nu 😉

lang
Medlem
lang

Tyvärr tror jag inte dom som vi kommer att få köpa kommer att vara mäkeslösa. Det här googles egna testadatorer som de skickar ut till testpersoner för att testa datorn samt oset.

Framöver kommer de nog stå ASUS eller nån annan dynga när den släpps. Mitten 2011 om de blir så ::)

Svensken
Medlem
Svensken

Ser lovande ut. Hoppas själv på att Smartbooks tar fart nu under året! Enligt Fudzilla verkar den dock vara Intel Atom baserad: http://www.fudzilla.com/notebooks/item/21145-googles-chrome-notebooks-has-atom