Jon Peddie Research (JPR) har nu släppt sin rapport av grafikkortsmarknaden för det senaste kvartalet och den visar goda siffror för båda AMD och Nvidia.

Jon Peddie Research släpper sin rapport om marknaden för diskreta grafikkort en gång per kvartal. Nu har rapporten för det tredje kvartalet 2017 släppts och den visar att försäljningen av diskreta grafikkort är högre än den varit under de fem senaste åren.

Enligt JPR så har det sålts omkring 15 miljoner diskreta grafikkort under det senaste kvartalet. Detta tros bero både på att det tredje kvartalet oftast ser försäljningen gå uppåt, men också att utvinning av kryptovalutor fortsatt vara ett populär tidsfördriv.

Partnertillverkade grafikkort såg en ökning på 29,1 procent jämfört med föregående kvartalet. När det kommer till marknadsandelar så visar JPR att Nvidia ökat med cirka tre procent vilket gör att ställningen just nu är 27.2 procent för AMD och 72.8 procent för Nvidia.

Inte bara kryptovalutor som ökar försäljningen

Trots att kryptovalutan Ethereum fortsätter att vara populär så påpekar JPR även att lanseringen av AMD:s processorserie Threadripper och Intels nya Skylake-X processorer också har bidragit till den ökade grafikkortsförsäljningen. Då många som bestämmer sig för att bygga en ny dator kring en ny processorserie ofta även plockar upp ett eller flera nya grafikkort i samma veva.

Även det ökade intresset för e-sport ska ha bidragit till dessa siffror. När AMD lanserade sina grafikkort i mellansegmentet ur 500-serien så såg vi att AMD plockade ett par procent av grafikkortsmarknaden från Nvidia. Dock verkar företagets senaste lansering Vega inte ha haft en lika stor inverkan på marknaden. Detta kan bero på Vegas begränsade tillgänglighet och det faktum att partnertillverkade modeller baserade på Vega 64 och Vega 56 inte kommer att dyka upp fören senare denna månad.

Nvidia utökar sin ledning över AMD

Det tredje kvartalet såg Nvidia öka antalet levererade diskreta grafikkort med 34,7 procent och AMD ökade med 16,1 procent. Detta har resulterat i att Nvidia har ökat sin marknadsandel med 3,1 procent.

Att Nvidias siffror ökar betyder dock inte slutet för AMD. Ser man till detta kvartals siffror för den totala grafikchipsmarknaden så är det fortfarande Intel som har övertaget och det är därifrån som Nvidia snott den största delen marknadsandelar.

Dessa siffror räknar inte bara med diskreta grafikkort utan även integrerade grafiklösningar i till exempel bärbara datorer. Här ser vi hur Intel har tappat omkring tre procent medans Nvidia ökat medans AMD gått nedåt med 0,2 procent sedan föregående kvartal.

Rapporten från JPR visar hur Intel ökade i antal levererade grafikchip med 5 procent, AMD med 7,6 procent och Nvidia med mer imponerande 29,5 procent jämfört med det andra kvartalet detta år.

Om AMD lyckas vinna en större andel av marknaden återstår att se. När det kommer till diskreta grafikkort så kommer partnertillverkade modeller baserade på Vega-arkitekturen snart att landa på butikshyllorna. AMD har även sina Ryzen-baserade APU-enheter på väg samt att man har planerat en ny uppsättning Ryzen-processorer för nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid