AMD och NVIDIA kommer som tidigare känt stanna kvar hos TSMC för att tillverka nästa generations grafikkretsar på 28nm. Men deras partners ställer sig konservativa till 28nm GPU:erna på grund av ändrade förhållanden på marknaden med minskad efterfrågan, men även TSMC:s yields är en del i ekvationen.

När TSMC först påbörjade att producera kretsar på 40nm var företags yields, alltså fungerande kretsar man fick ut ur varje wafer inte alls på den nivå man hoppats på. Problemen på 40nm gjorde att AMD och NVIDIA fick prioritera vilka grafikkortspartners och OEM-tillverkare man skulle skeppa de nya kretsarna till då de helt enkelt inte kunde få fram så många som behövdes för att göra alla nöjda.

Grafikkortstillverkarna var vid förra övergång till 40nm väldigt entusiastiska till vad som skulle komma, men detsamma gäller inte 28nm. Vad som hände för lite mer än två år sedan har lämnat en bitter eftersmak, och de är därför orolig att historien kommer att upprepa sig på 28nm. Det finns ännu inga rapporter om hur TSMC:s yields på 28nm ser ut, men vissa industrikällor antyder att den är dålig.

waferr004_2512_PeF1

NVIDIA sägs ha problem med sina nya kretsar, men att de trots detta tänker tillkännage den nya Kepler-arkitekturen i slutet av 2011. AMD ska däremot ha inlett produktionen av HD 7000-serien och Southern Islands. Tidigare rykten har sagt att AMD ska göra en papperslansering av Southern Islands, eller i alla fall en grafikkrets i december men det är idag mer troligt att Southern Islands dyker upp under första kvartalet 2012.

Ett annat bekymmer som faktiskt är större än ett potentiellt fel hos TSMC är att marknaden har förändrats väldigt mycket under den här korta perioden. Allt fler OEM-tillverkare avstår från diskreta grafikkort i allt fler färdigbyggda system än tidigare. AMD och Intel har gjort ett så pass bra jobb med sina integrerade grafikkretsar att det ofta inte är någon mening att bygga in grafikkortsmodeller i instegs- och mainstream-segmentet.

inledningIntegrerade grafikkretsar gör grafikkortsmarknaden mindre lukrativ för samarbetspartners.

Även efterfrågan i prestanda och entusiastsegmentet har sjunkit på senare tid. Troligen beror detta på en kombination av att allt fler köper bärbara datorer istället för en stationär, och att både AMD och NVIDIA har haft samma utbud med liknande priser under en väldigt lång period. I det övre segmentet ser vi hur nya grafikkretsar på 28nm kan hjälpa, men dessa kommer inte att anlända först tidigast i början på andra kvartalet 2012.

Med tanke på ovanstående så ska AMD och NVIDIA:s grafikkortspartners vara väldigt försiktiga med övergången till nästa grafikkortsserie. De håller just nu på att övervaka marknaden innan de gör några drastiska beslut, något som kan påverka lanseringen av AMD och NVIDIA:s nya grafikkort.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
flopperME4MERattlepiecectrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

En del i att många köper laptops är väl att spelmarkanden förändrast otriligt mycket genom de nya uppkopplade konsollerna. Många nöjer sig idag med en PS3/360 och en laptop. Inte som förr då man behövde ha en Spel-PC. Nu får man nästan bara snabba konverteringer från konsoll till PC, pga att speltillverkarna ser PC som en plattform det inte går tjäna pengar på.

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”ctrl”]En del i att många köper laptops är väl att spelmarkanden förändrast otriligt mycket genom de nya uppkopplade konsollerna. Många nöjer sig idag med en PS3/360 och en laptop. Inte som förr då man behövde ha en Spel-PC. Nu får man nästan bara snabba konverteringer från konsoll till PC, pga att speltillverkarna ser PC som en plattform det inte går tjäna pengar på.[/quote]

Speltillverkare som Blizzard, Valve, CD Projekt, The Creative Assembly, ArenaNet och DICE t.ex. verkar se PC som en plattform att tjäna pengar på.

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Rattlepiece”][quote name=”ctrl”]En del i att många köper laptops är väl att spelmarkanden förändrast otriligt mycket genom de nya uppkopplade konsollerna. Många nöjer sig idag med en PS3/360 och en laptop. Inte som förr då man behövde ha en Spel-PC. Nu får man nästan bara snabba konverteringer från konsoll till PC, pga att speltillverkarna ser PC som en plattform det inte går tjäna pengar på.[/quote] Speltillverkare som Blizzard, Valve, CD Projekt, The Creative Assembly, ArenaNet och DICE t.ex. verkar se PC som en plattform att tjäna pengar på.[/quote] Online kulturen är ju så mycket större på pc en på konsoll.… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

Blizzard ägs av Activision numera och har inte längre PC som främsta mål, då Diablo 3 även är bekräftat för konsol. Dice ägs av EA som har konsoler som huvudplattform, vilket även synd i den tragiska korridorskjutare som SP delen var i BF3. CA ägs av Sega vilket i pricip bara släpper Konsol portar. För syftar du på nya Aliens spelet är det bara att kolla på hur föregående varit. Valve själva är mer konsol inriktade med nu för tiden. Jag är en Gamer och spelar det mesta, på alla plattfromar. Jag har även stor koll på spelmarknaden. Det jag… Läs hela »

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”ctrl”]Blizzard ägs av Activision numera och har inte längre PC som främsta mål, då Diablo 3 även är bekräftat för konsol. Dice ägs av EA som har konsoler som huvudplattform, vilket även synd i den tragiska korridorskjutare som SP delen var i BF3. CA ägs av Sega vilket i pricip bara släpper Konsol portar. För syftar du på nya Aliens spelet är det bara att kolla på hur föregående varit. Valve själva är mer konsol inriktade med nu för tiden. Jag är en Gamer och spelar det mesta, på alla plattfromar. Jag har även stor koll på spelmarknaden. Det… Läs hela »

Henry de Kruijf
Medlem

Ett av problemen är väll att det är så lätt att kopiera och dela programvara/spel. Av alla som spelar PC-spel är det endast en del som faktiskt köpt spelet. Inte undra på varför företag hellre satsar på annat.

flopper
Medlem
flopper

PC spelande kommer att finnas länge.
tittar man på ålder så tenderar pc spelare vara äldre än yngre.

köper de spel jag spelar, men amd valde att göra fusion för att skapa en ny marknad liknande nvidia med sin cuda.

så om behovet är lägre av borde de väl kunna ta fram några få high end kort tycker man 😉

Medlem
gosh

BF3 tror jag blir en liten vändpunkt för spel och att PC kommer prioriteras mer och mer.
Det behöver komma ut fler typer av kontroller till PC likt de system som finns till wii, xbox mm.
Konsolerna tror jag är på väg bort även om de tar lite tid till. Mobiler tar över deras marknad.