Intel har med sin nya Sandy Bridge-arkitektur närmast fördubblat prestandan i sina inbyggda grafikkretsar. Med nästa generations mikroarkitektur, Ivy Bridge, får grafikdelen än mer fokus där man med hjälp av ett utökat antal exekveringsenheter och stöd för DirectX 11 ska pressa prestandan ytterligare uppåt.

Intel har med Sandy Bridge presenterat två olika inbyggda grafikkretsar, Intel HD Graphics 3000 samt HD Graphics 2000. Den förstnämna hittas i alla mobila processorer samt i toppmodellerna på desktopmarknaden. Med 12 st. exekveringsenheter och klockfrekvenser på upp till 1 350 MHz med aktiverad Turbo har Intel lyckats klämma ur likvärdig prestanda som i AMDs budgetgrafikkort Radeon HD 5450.

Med sin 22nm-arkitektur Ivy Bridge siktar man ännu högre och nya rykten säger nu att man förutom stöd för DirectX 11 även ska öka antalet exekveringsenheter från maximalt 12 st. till 16 st. i Ivy Bridge. Med en ny och effektivare tillverkningsteknik väntas även klockfrekvenserna öka jämfört med Sandy Bridge men förutsatt att grundarkitekturen är den samma ska Ivy Bridge få 25% bättre prestanda överlag tack vare de extra exekveringsenheterna.

Utöver förbättrad 3D-prestanda ska även stödet för uppspelning av multimedia och även omkodning av video ligga högt på prioritetslistan. Med ett knappt år kvar till lanseringen ska vi inte dra allt för stora växlar kring Ivy Bridge och ryktena kring dess prestanda, men Intel ser ut att vara på väg i rätt riktning.

Relaterade Artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Det viktigaste känns nästan som att Intel måste då bra och fungerande drivrutiner om dom verkligen försöker satsa på grafik som är [i]”just enough”[/i] till spel. I dagsläget skulle i alla fall jag inte våga röra den integrerade grafikkretsen.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Nej det är ju så, de har dubblat den grafiska kraften men det är ju fortfarande inget man skulle spela. Men det säger ju mer om deras tidigare GPU-kretsar än något.[/quote]
Men Intel marknadsförde Sandy-Bridge för deras första riktiga IGP man skulle kunna spela på, men dom klarar inte av att leverera när det kommer till drivrutiner. Deras grafikkrets är knappast dålig och erbjuder bra prestanda i en bärbar dator men dom måste få fason på sina drivrutiner…