Ryktesmaskinen går på högvarv i takt med att vi närmar oss årets nya grafiklanseringar. Nu talar nya uppgifter om vad som faktiskt gäller för GDDR5 kontra uppföljaren GDDR5X, då bara vissa kort kommer få den nya minnestekniken.

Vi vet sedan tidigare att HBM och dess uppföljare HBM2 kan ge en ordentlig knuff i minnesbandbredd, men också att tillverkningsvolymerna är för små för en större utrullning med nästa generations grafikkort. Istället kommer bara de allra vassaste toppkorten använda den staplade minnestekniken, medan de lägre prisklasserna förväntas fortsätta använda GDDR5 och den uppdaterade varianten GDDR5X.NVIDIA-Pascal-GP104-GPu

Pascal med och utan GDDR5X

Vad som däremot varit mer oklart är vilka kort som kommer använda vilken minnesteknik. Enligt nya uppgifter från Chiphell kan vi förvänta oss två GP104-baserade Pascal-grafikkort från Nvidia, GTX 1070 och GTX 1080, där sistnämnda kommer använda GDDR5X och förstnämnda använda vanligt GDDR5, båda med totalt 8 gigabyte. Rimligtvis bör även alla kort i de lite lägre prisklasserna, baserade på kretsen GP106, använda GDDR5, men samma källa menar att även GP106 ska ha stöd för den vassare minnestekniken i grunden.

GDDR5X innebär markant förbättrad minnesbandbredd jämfört med sin föregångare, men det råder fortfarande frågetecken om när de första GDDR5X-baserade korten kommer hitta ut i butik. I nuläget pekar allt mot att Pascal kommer lanseras i samband med Computex-mässan vid månadsskiftet maj/juni, men samtidigt är det först nyligen som GDDR5X-kretsar från Micron har börjat massproduceras.

Det innebär att det kan dröja ytterligare ett antal månader innan faktiska grafikkort dyker upp på butikshyllorna. Det kan innebära att GTX 1080 börjar skeppas först i ett senare skede – vi bör få fler klara svar från Nvidia om den saken närmare sommaren.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments