Alla som byggt ihop en dator senaste veckorna, eller velat köpa en hårddisk har märkt att priserna gått upp och att lagerstatusen knappast är imponerande. Om man är på jakt efter en hårddisk är det kanske dags att slå till idag, då situationen väntas bli mycket värre.

Det har inte undgått någon att priserna på hårddiskar skjutit i höjd, och återförsäljare vandrar i mörkret om vilka volymer de har att vänta sig. Allt började med översvämningen i Thailand som lamslog Western Digital och gravt påverkade andra aktörer då viktiga komponenttillverkare fått stänga ned.

Analytikerna Gus Richard på Piper Jaffray kommenterar detta och säger att ingen verkar ta bristen på allvar. Många tillverkare och analytiker överreagerade situationen i Japan, och menar att nu i Thailand så underspelar man allvaret på problemet. Han säger att som det ser ut idag kan hårddiskarna ta helt slut redan i slutet av November, innan produktionen av nya är färdig.

Under fjärde kvartalet som vi befinner oss i dag ligger efterfrågan på 180 miljoner hårddiskar, men bara 100 till 120 miljoner kommer kunna skeppas. Detta kan få allvarliga konsekvenser där det skeppas totalt 5 till 10 miljoner färre datorer under kvartalet. Samtidigt prioriteras OEM-tillverkarna högst på listan, där detaljhandeln får eventuella skraprester som finns att tillgå.

”Given the supply disruption demand will significantly outstrip supply at least for the December 2011 quarter, and will likely continue for multiple quarters,” Seagate

Det här kommer orsaka en dominoeffekt för första kvartalet nästa år då man förväntar sig att efterfrågan ska ligga på 210 – 230 miljoner, och underskottet ska ligga på 60 till 80 miljoner. Det är även här bristen väntas nå sin höjdpunkt och den dåliga tillgången med ökade priser kan skada PC-försäljningen med 10 till 20 miljoner enheter.

Digitimes rapporterade att tillgången kan bli bättre då tillverkaren av motorhjul – Nidec har återtagit produktion. Men Richard håller inte med och säger att det är reglagen som är den största bristvaran sedan översvämningarna i Thailand. En sak verkar alla vara eniga om, det är att effekterna av detta kommer att hålla i sig flera kvartal framöver. Är man på jakt efter en hårddisk och väntar på lägre priser kommer det alltså dröja väldigt lång tid.

Det kan alltså vara värt att tänka över om ni verkligen behöver extra lagringsutrymme med tanke på dagens priser, för de väntas inte bli bättre utan snarare tvärtom desto länge fram i tiden vi kommer. Eller kan det kanske vara värt att börja titta på de där SSD-enheterna på marknaden?

Relaterade nyheter:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MASSSWEDEAnton KarmehedJacob HugossonViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah
Tempel
Medlem
Tempel

Tur man köpte två diskar precis när man hörde talas om det här, dan efter hade dom höjt lägstapriset med 150kr på den ena och idag är det väldigt mycket högre. Risken är väl att det kommer smitta av sig på SSDer när folk så att säga blir tvingade att köpa en sån om dom skall ha nån disk öht. 🙁 Så jag förutspår 20% + på ssder till jul.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tur att begagnadmarknaden finns i alla fall. Finns ju folk som har hårddiskar liggandes hemma efter uppgradering

Medlem
Marre

Om detta medför att folk börjar testa ssd istället så får hårddiskarna bli så dyra de vill. Använder bara HD för låntids/stor-datamängdslagring. Resten är slöseri med tid. Vore trist om SSD följer med i prisspiralen dock…..

Anton Karmehed
Admin

Ja generellt är det ju riktigt tragiskt det som håller på att hända, hur man än vrider och vänder på det. Men som sagt vi kan i alla fall hoppas att SSD-marknaden får ett lyft och att det inte blir på bekostnad av dålig tillgänglighet även där.

Magnus
Medlem
Magnus

Det sista jag har hört är att det finns ett enormt bunkrat lager med SSD:er eller de såkallade nand flash enheterna/kretsarna.