Om två år kan det vara slut på traditionella processoruppgraderingar på konsumentmarknaden. Enligt en rapport ska Intel med introduceringen av sin Broadwell-mikroarkitektur gå över till att integrerade sina konsumentprocessorer direkt på moderkortet – och göra processoruppgraderingar omöjliga.

Intel använder sig idag av två huvudplattformar för sina desktopprocessorer. LGA1155 sockeln för traditionella konsumenter och mainstreamdatorer, samt LGA2011 för entusiaster och arbetsstationer. Processorernas land grid array (LGA) paketering gör att konsumenter och PC-byggare med lätthet kan byta ut processorkretsen i sina moderkort till en annan modell inom samma familj. Detta är en lösning Intel kommer att använda även med sin Haswell-arkitektur som lanseras nästa år – men detta kan vara sista processorfamiljen som tillåter enkla uppgraderingar.

Med nästa generations processorarkitektur Broadwell – som ska lanseras 2014 – sägs Intel nämligen gå över till ball grid array paket för alla sina mainstreamprocessorer. Vilket betyder att processorerna kommer behöva lödas direkt på moderkortet i fabrik. Något som gör det omöjligt för både vanliga konsumenter och datortillverkare att utföra enkla uppgraderingar eller för den delen reparationer.

lga1155_Z77_CPU

Intel och AMD använder redan denna teknik när man tillverkar sina Atom och Brazos processorer som med sina relativt små och energisnåla kretsar oftast hamnar i mindre system och på små moderkort. Just låg energiförbrukning är vad som verkar vara en av huvudanledningarna till Intels beslut. Möjligheten att minimera storleken på kretskort genom BGA-kretsar med integrerade komponenter är något som också tilltalar Intel i jakten på nya marknadsandelar inom det mobila segmentet med kraftfulla surfplattor och slimmade allt-i-ett datorer.

Broadwell kommer att tillverkas med 14 nanometerteknik och blir som vi tidigare avslöjat en system-on-a-chip lösning där alla komponenter integreras direkt i själva processorpaketet som Intel kallar Multi Chip Package. Intel väntas släppa flera olika kretspaket med olika energiförbrukning på 10 watt, 15 watt och även kraftfullare kretsar med 47 watt eller 57 watt.

Det verkar som att Intels prestandaplattform som idag gestaltas av LGA2011 och Sandy Bridge-E kommer att fortsätta använda sig av land grid array och därmed vara den enda uppgraderingsbara processorplattform för konsumenter efter lanseringen av Broadwell. Hur detta skulle påverka processorpriser och utbudet av olika modeller förtäljer inte historien och även om uppgifterna hittills inte är bekräftade av Intel känns det inte som en helt oväntad utveckling – på gott och ont.

Källa: PC Watch via X-bit labs


Relaterade artiklar:

29
Leave a Reply

Please Login to comment
29 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
PreedZelogznubbisSnowman89PsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Så om en del går sönder så måste man alltså byta ut allt? betyder det också att alla moderkort kommer att komma från Intel då? Ska dom inte löda fast minnena också när dom ändå håller på. Inget frihet alls längre :sigh: Nu kör jag dock AMD och jag hoppas att AMD inte tänker göra lika dant

Medlem
Calle2003

Kommer att bli samma koncept som ett grafikkort i så fall.

Christoffer Holmgren
Medlem
Christoffer Holmgren

[quote name=”Calle2003″]Kommer att bli samma koncept som ett grafikkort i så fall.[/quote]
Hur menar du nu?

IngenjörEl
Gäst
IngenjörEl

Finns också en vetenskaplig förklaring till detta. CPU-pinnarna och sockelns har alltid inneburit en oönskad strökapacitans som minskar hastigheten man kan köra över dem.

Att byta ut pinnarna mot plättar var ett första steg, kanske vill man gå längre nu.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ur uppgraderingssynpunkt så gör det väl minimal skillnad, de allra flesta fall nuförtiden så måste man ändå byta moderkort när man uppgraderar processorn.

Men ur alla övriga aspekter är detta en tråkig nyhet, man kan inte snåla med processorn när man bygger nytt system för att senare uppgradera. Man kan inte testa olika processorer. Går processorn sönder så måste man byta hela moderkortet. Kommer inte vara roligt för alla överklockare.

Räknar med en ganska lång övergångsperiod dock där det kommer finnas en entusiastmarknad (hoppas iaf)

Segen01
Gäst
Segen01

Jag kan gärna tänka mig köpa ett moderkort med integrerad CPU och gärna en integrerat grafikkrets.
Asus har ju lekt lite med konceptet Zeus där man integrerat två ’gameing’ klassade kretsar på ett moderkort.
http://rog.asus.com/forum/showthread.php?17169-ASUS-ZEUS-Concept-Motherboard-With-Dual-GPU-Onboard

Detta kan leda till mindre datorer vilket är högsta modet nu med alla mATX och ITX system ute på marknaden. Färre fläktar för tystare dator.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Ur uppgraderingssynpunkt så gör det väl minimal skillnad, de allra flesta fall nuförtiden så måste man ändå byta moderkort när man uppgraderar processorn.

Men ur alla övriga aspekter är detta en tråkig nyhet, man kan inte snåla med processorn när man bygger nytt system för att senare uppgradera. Man kan inte testa olika processorer. Går processorn sönder så måste man byta hela moderkortet. Kommer inte vara roligt för alla överklockare.

Räknar med en ganska lång övergångsperiod dock där det kommer finnas en entusiastmarknad (hoppas iaf)[/quote]

jag tänkte säga precis tvärtom. Om moderkortet pajjar så måste man byta processor 😛

Medlem
Calle2003

[quote name=”Christoffer Holmgren”][quote name=”Calle2003″]Kommer att bli samma koncept som ett grafikkort i så fall.[/quote]
Hur menar du nu?[/quote]
Ett grafikkort har en eller flera BGA GPU:s och det finns flera partnertillverkare för samma GPU.

Dessa moderkort har en eller flera BGA CPU:s och det finns flera partnertillverkare för samma CPU med skillnaden att de inte löder fast RAM-modulerna (förhoppningsvis).

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”-Tjalve-”]
jag tänkte säga precis tvärtom. Om moderkortet pajjar så måste man byta processor :P[/quote]

Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.
Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

I rubriken står det Hawsell. Ska det inte stå Haswell?

triDave
Gäst

Detta är väl kanske väldigt långsökt, men det kan ju faktiskt bli som så att framtida 2011 går ner i precis om många som överklockar överger broadwell-fastlött till entusiast-varianten. Jag är helt övertygad om att många som hänger här och på sweclockers kommer göra det, eller för den delen FPS-spelare generellt kanske. Det skulle ju isåfall vara positivt. Men som sagt kanske långsökt.

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att däremot byta BGA-kretsar på ett… Läs hela »

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Jag tror Intel lägger sig själva i giljotinen om de verkligen genomför detta.
Bara att hoppas att AMD inte gör samma sak, jag är helt övertygad om att de kan ta tillbaka en ganska stor del av marknaden om de håller kvar vid dagens socket lösningar…

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Snowman89″][quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att däremot byta BGA-kretsar på… Läs hela »

slimx
Medlem
slimx

skojar de?….
fan heller

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Ghost^[Homie]”]Jag tror Intel lägger sig själva i giljotinen om de verkligen genomför detta.
Bara att hoppas att AMD inte gör samma sak, jag är helt övertygad om att de kan ta tillbaka en ganska stor del av marknaden om de håller kvar vid dagens socket lösningar…[/quote]

Det tror jag knappast. Det är fortfarande en försvinnande liten del som bryr sig om detta och vi kommer ju att fortsätta köpa komponenter trots detta.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Marquzz”][quote name=”Ghost^[Homie]”]Jag tror Intel lägger sig själva i giljotinen om de verkligen genomför detta.
Bara att hoppas att AMD inte gör samma sak, jag är helt övertygad om att de kan ta tillbaka en ganska stor del av marknaden om de håller kvar vid dagens socket lösningar…[/quote]

Det tror jag knappast. Det är fortfarande en försvinnande liten del som bryr sig om detta och vi kommer ju att fortsätta köpa komponenter trots detta.[/quote]
köper ju grafikkort som är så.
business as usual efter ett tag.

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Med tanke på hur sällan folk faktiskt byter cpu (om man räknar på alla moderkort i världen med ytbytbar cpu) så känns det inte helt orimligt. Tekniken förbättras ju så fort att när en cpu börjar kännas slö är det ju ändå dags att byta moderkort och minne ändå, om inte hela datorn. Jag tror att vi kommer få se färre moderkort i framtiden och färre cpuer, men med större skilnad mellan dem. Jag menar många av de nya cpuerna som kommer skilje ju bara varandra med någon hundra MHz. Kolla exempelvis skilnaden på Celeron G530, G540 och G550. Samma… Läs hela »

ajfglfdkg
Gäst
ajfglfdkg

Jo, alltså det känns som att det är helt ok på plattformar som ska vara strömsnåla och små till formfaktorn osv, men man vill fortfarande kunna bygga ett normalt system med egenvalda komponenter. Följande är det som jag ser som problem:Om jag vill välja ett visst moderkort med en viss cpu och det inte erbjuds? Idag så har AMD många CPUer som passar til äldre socklar så man inte behöver byta moderkort (Tex AM3 och AM3+ CPUs). Kommer ju inte att fungera. Om moderkortet eller cpun går sönder måste du köpa om båda komponenterna. Tänk om du har 3930K på… Läs hela »

sgtspiff
Gäst
sgtspiff

Mindre och tystare är ju alltid trevligt men det kommer bli en del ”rättning i leden” när moderkortstillverkarna bestämmer vad för rigg man bygger (ens egna tankar kanske inte matchas av marknaden).

Appropå byte av CPU så ser jag inte det som något speciellt. Nu har ju socketutvecklingen stannat av lite men har ju hittills varit en ny sockel när man väl ska byta dator efter 2-3 år (imho).

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att däremot byta BGA-kretsar… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Snowman89″][quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att däremot byta… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Själv är jag noga med att välja komponenter med uppgraderingsmöjligheter när jag bygger en stationär, så såna beslut är tråkiga nyheter, men samtidigt är jag inte ett dugg förvånad. Först blev trenden att mer eller mindre byta sockel med varje ny prolle.Samtidigt, för varje nisse som jag som tänker långsiktigt på en ”investering” är det nog 50 st som nöjer sig med en tokbillig bärbar för att ladda upp duck face-bilder på facebook, tills att burken pajjar och de skaffar nytt.Men det finns nog fördelar med övergången till SoC, t.ex. är Raspberry Pi en mycket trevlig pryl. Jag hoppas fortfarande… Läs hela »

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att däremot… Läs hela »

Magnus Olsson
Medlem
Magnus Olsson

[quote name=”Snowman89″][quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”nILGot”][quote name=”Snowman89″][quote name=”Segen01″] Exakt. Det är precis det som hände mig för ett tag sedan. Moderkortet pajade, då fick jag köpa nytt allt.Jag har jobbat med elektronik och vet att det går att byta fastlödda komponenter. Man behöver bara en värmepistol och nånting att lyfta kretsen med. Så jag tror att det kommer dyka upp verkstäder som kan utföra reparationer eller så utför tillverkaren reparationen under garantitiden.[/quote]Det är ju dock en VISS skillnad på att byta fastlödda komponenter och BGA-kretsar.. Att bara byta vanliga chip komponenter eller även vissa kretsar klarar nog många av hemma. Att… Läs hela »

Zelog
Medlem
Zelog

Hade man rätt Socket-7 moderkort kunde man välja mellan en massa olika CPU:er.
AMD K5
AMD K6, K6-2, K6-III
Intel Pentium
Intel Pentium MMX
…och en massa andra utdöda märken

Notera att AMD K5 och K6 var två skilda generationer! Ibland var det bättre förr 🙂

Preed
Gäst
Preed

Ja det blir ju dumt..Om man t.ex vill ha en fönsterrutor men inte har råd med alla komponenter på en gång kan man inte köpa ett dyrt moderkort och använda sin gamla cpu i någon månad tills man har råd med den nya.Sen det där med moderkort som går sönder.. Det blir dyrt om man har ett system med ett lite billigare moderkort men värsting-cpu. Vilket har hänt mig mer än en gång, den ena gången tog ett blixtnedslag nätagget och moderkortet men cpun, minnet och grafikkortet klarade sig. Det hade kostat mig 6500 istället för 1500 om cpu+moderkort satt… Läs hela »

Preed
Gäst
Preed

Fönsterrutor=monsterdator.. 😮