Microsoft har nu börjat rulla ut en mikrokoduppdatering till äldre Core, Pentium och Celeron-processorer baserade på Intels Haswell-arkitektur för att på mjukvarunivå stärka försvaret mot MDS-baserade attacker.

Tidigare i år erkände Intel ett nytt säkerhetshål som upptäckts i tillverkarens processorer. Säkerhetshålet fick namnet Microarchitectural Data Sampling (MDS) och drabbar processorarkitekturer från Nehalem som lanserades år 2008 till Kaby Lake som först såg dagens ljus år 2016.

Likt de tidigare säkerhetshålen som Meltdown och Spectre bygger MDS på en svag punkt som uppstår tack vare Intels användande av ”speculative execution”. Speculative execution innebär att processorerna försöker se ett steg framåt och behandla data som kanske kommer att behövas inom kort. Detta för att beräkningsenheter som annars är utan uppgift ska kunna bidra med en chans till snabbare åtkomst av data som processorn tror att användaren snart ska efterfråga.

Annons

Nu har Microsoft bekräftat att företaget inlett leveranserna av en mikrokroduppdatering för processorarkitekturen Haswell som ska förebygga potentiella attacker som nyttjar MDS. Denna uppdatering gäller för Intels Core-processorer och även Pentium och Celeron-processorer baserade på Apollo Lake, Gemini Lake, Valley View och Cherry View. Även Haswell M och Haswell Xeon E3 är processorfamiljer Microsoft rekommenderar får den nya uppdateringen installerad.

En komplett lista över de processorer som inkluderas i uppdateringen samt de hot denna uppdatering ska bygga upp försvaren mot finns tillgänglig på Microsofts supportsida för uppdateringen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid