Microsofts webbaserade e-posttjänst Hotmail är närmast en instution på internet idag men nu verkar det som att eran har nått sitt slut. Microsoft har nu presenterat Outlook.com, företagets nya e-posttjänst som med ett nytt Metro-inspirerat gränssnitt ska ta över efter trotjänaren Hotmail.

Hotmail lanserades först 1996 och har tillsammans med Microsofts webbläsare Internet Explorer varit närmast synonymt med internet. Men Microsoft har det senaste årtiondet haft allt svårare att stävja sig mot konkurrensen och både Internet Explorer och Hotmail har tappat sin självklara position på marknaden. Även om Internet Explorer fortfarande har en stor användardatabas har man tappat mycket mot konkurrenter som Google Chrome och Mozilla Firefox. Även om Hotmail fortfarande är den största onlinebaserade e-posttjänsten på marknaden är man med sina 325 miljoner användare jagade av både Google Gmail och Yahoo som med sina e-posttjänster nyttjas av 298,2 respektive 298 miljoner användare.

Microsoft ser ut att stå mot ett generationsskifte som heter duga med introduceringen av bland annat Windows 8 och nya mobila plattformarna Windows RT samt Windows Phone 8. Därmed är det föga överraskande att nya e-posttjänsten Outlook.com – som tar över efter Hotmail – får ett minimalistiskt gränssnitt i samma stil som nya versionerna av Windows och Office. Microsoft menar att det nya fräscha gränssnittet gör plats för 30% fler meddelande i din synliga inkorg än tidigare. Samtidigt som man utrustat tjänsten med funktioner för att separera olika former av e-post som nyhetsbred, kontakter och uppdateringar från sociala nätverk. För att på ett automatiskt sätt med enkla regler få inkorgen mindre översvämmad.

En annan gemensam nämnare med Microsoft kommande ekosystem är ett större fokus på sociala nätverk där Microsoft med Outlook.com låter användare länka samman sina konto på exempelvis Facebook, Skype och Twitter för att enkelt dela med sig av statusuppdateringar och liknande till sina e-postkontakter.

Microsoft som känner av pressen från konkurrenterna på marknaden har även anpassat sig en del efter detta. Bland annat ska Outlook.com göra det lätt för användare på Gmail att föra över sina kontakter och även vidarebefodra mail till ditt Outlook.com-konto.

Microsofts mål är att nå 1 miljard användare på Outlook.com och här kommer företagets breda ekosystem spela en mycket viktig roll, allt från PC till surfplattor och smartphones.

För den som vill prova Outlook.com redan idag kan man registrera sig på tjänstens hemsida, eller helt enkelt omvandla sitt Windows Live ID eller nuvarande Hotmail-konto till ett Outlook.com-konto.


Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
mullcom
11 Årtal sedan

om jag får säga det själv så är det grymt faligt likt Gmail. i alla fall deras tidigare design.

Viking1962
Viking1962
11 Årtal sedan

Kommer hotmail försvinna helt? Vi som har ett konto måste skaffa ett nytt då eller? 😕

ThungPung90
ThungPung90
11 Årtal sedan

Tjänsten hotmail försvinner och blir istället outlook, men alla hotmail-konton är kvar och försvinner inte. Du kan däremot inte skapa @hotmail.com konton längre.

Felix Byström
11 Årtal sedan

Helt rätt beslut, med det nya utseendet känns det helt rätt att man ändrar om så mycket som möjligt. Däremot tycker jag att det är ett stort misstag att inte ge de som har @hotmail-konton ett outlook-konto som är länkade till samma innehåll – dvs att personen som har test@hotmail.com får ett konto som heter test@outlook.com

Om målet är att man ska fasa ut hotmail bör målet även vara att man ska fasa ut @hotmail-adresserna och ersätta dem med @outlook

Segen01
Segen01
11 Årtal sedan

Synd att dom lägger ner namnet Hotmail.
Man har blivit väldigt van vid den.

Andreas G
11 Årtal sedan

Äntligen en anledning att styra upp alla dessa dubbla e-postkonton. Får fortsätta vidarebefordra min gamla hotmail under en period, men sen får den självdö tror jag. Blir gmail nu.

Decryphe
Decryphe
11 Årtal sedan

[quote name=”Felix Byström”]Om målet är att man ska fasa ut hotmail bör målet även vara att man ska fasa ut @hotmail-adresserna och ersätta dem med @outlook[/quote]Jag vill faktiskt inte så gärna byta mail-adress, då det skulle vara på tok för jobbigt att leta ihop alla ställen man använt den för att uppdatera alla möjliga konton och påpeka hos alla man känner att man har en ny epost-adress. Har kört med samma Hotmail-adress sen 2002.Jag är lycklig över att man kan använda samma @hotmail adress som tidigare men kan få använda nya outlook-gränssnittet. Bortsett från det kör jag med Live Mail-programmet… Läs hela »

dj christian
dj christian
11 Årtal sedan

Är det fortfarande pop3 så är det fortfarande skit oavsett vad det döper det till.