HP har avtäckt ett nytt ultraportabelt flaggskepp, Spectre, som ska knäppa konkurrenterna Apple och Dell på nosen med ett solitt skal i aluminium och kolfiber, ultratunn profil och dubbla Thunderbolt-portar.

För professionella användare är det två typer av datorer som har särskilt mycket vind i seglen i nuläget: hybrider som extraknäcker som surfplattor, och ultraportabla mer traditionella datorer. I den förstnämnda kategorin är Microsoft högt aktad idag med sin Surface-serie, och i den sistnämnda ligger Apples Macbook-familj i framkant.

Spectre får tunt aluminiumskal – och en smula brons

HP har nu visat upp ett nytt ultraportabelt flaggskepp, Spectre, som är tänkt som en direkt utmanare till datorer som Apple Macbook, Macbook Air och Dell XPS 13. Datorn väger 1,1 kilo och är 10,4 millimeter tunn, vilket enligt HP gör den till den tunnaste av sitt slag i nuläget. Skalet är tillverkat i mörkgrått CNC-utskuret aluminium och kolfiber, med bronsfärgade kontraster.

Någonting HP poängterar är att man inte har använt sig av en Core M-processor för att bygga datorn i ett så tunt format, vilket annars tycks vara branschstandarden idag. Istället används en lågspänningsvariant av Core i5 och Core i7 som bör ge bättre prestanda för både CPU och GPU. I basmodellen kombineras detta med 8 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte flashlagring.

En intressant finess är att datorn har utrustats med tre USB-C-portar, varav två har fullt stöd för Thunderbolt 3. Det innebär dels att båda dessa portar kan användas för särskilt snabba anslutningar via PCI Express (exempelvis externa grafikkort, om HP gett stöd för det i UEFI) eller bildskärmar, och dels att båda portarna kan användas för laddning. Du väljer själv vilken av Thunderbolt-portarna du vill koppla in laddaren i, och kan använda den andra till att koppla in tillbehör.

HP utlovar upp till 9,5 timmars batteritid med Spectre 13, inte illa för en så här pass tunn dator utan Core M-processor. Dock tycks HP hålla tillbaka en aning vad gäller skärmen, som i nuläget endast finns med 1080p-upplösning och utan pekskärm.

Prislappen för instegsmodellen blir 14 990 kronor inklusive moms och lanseras i Sverige någon gång i juni månad.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedHumboldtGhost^[Homie] Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Det var nog bland de snyggaste jag sett på länge i bärbart. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Kan bara hålla med, grymt sexig design! 🙂

Humboldt
Gäst
Humboldt

Fett snygg, tycker jag. Fast jag som riktig man behöver förstås inte någon supertunn dator, finns inte med i specifikationerna när jag handlar.