HP:s memristor är en teknik som många lägger sitt hopp på ska bli ersättaren till DRAM och NAND-minne då den tekniken kommer med de bästa egenskaperna från båda delar. Nu säger HP att deras memristor även har extremt hög hållbarhet mot både DRAM och NAND då man lyckats skriva data till minneskretsar i HP:s laboratorie över en miljard gånger.

Memristor är en teknik från HP som har potentialen att verkligen förändra hela datorindustrin då den räknas få samma densitet som NAND-minne vi idag ser i SSD-enheter och USB-minnen, och samma hastighet som DRAM. Fördelarna med detta är självklart, NAND har idag klockfrekvenser runt 166MHz i gammal hederlig DDR-anda så i teorin låter det som en intressant teknik HP har under utveckling.

Memristor2

Deras memristor ligger fortfarande ett par år fram i tiden innan vi kan få se det i slutgiltiga konsumentprodukter men i HP:s labb pågår hårda tester av den nya tekniken där man skrivit över data till en memristor över en miljard gånger, något som kan jämföras med dagens MLC-baserade NAND-minnen på 25nm som kan skrivas över runt 5 000 gånger innan de går sönder.

HP arbetar med koreanska minnestillverkaren Hynix för att göra memristor verklighet men som sagt ligger tekniken fortfarande några år fram i tiden innan den blir kommersiell.

Källa: SemiAccurate

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Swedish BerserkDecrypheJacob HugossonTempelAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Mmm, snabba och hållbara SSDer. Ser mycket lovande ut.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Så i framtiden så skippar man RAM och HDD och har en RAMHDD på 1000Gb som agerar både lagring och närtidsminne? Låter som ytterligare en teknik som underlättar att göra datorer mindre, svalare, billigare och snabbare.
Låt säga att det där var idag. Då skulle man kunna ha en ULV Llano-processor med 40Gb RAM/HDD direkt i en MCM. Moderkortskonstruktionen skulle bli mycket enklare och billigare och prestandan skulle bli grym i den storleksfaktorn. pITX är ju inga problem då.

Anton Karmehed
Admin

Ja detta skulle ju bana väg för riktigt spännande lösningar måste man erkänna. Jag är ju dock lite rädd att detta ligger ganska många år in i framtiden, men bara det faktum att man skulle kunna skapa ruskigt tåliga och snabba lagringsenheter är ju lockande. Om de kan få RAM-liknande prestanda är det ju grymt på allvar. Skulle väl gissa att man särskiljer på memristor för lagrings och minne, åtminstone till en början i alla fall.

Tempel
Medlem
Tempel

Sleepmode utan att dra kräm alls är ju helt tänkbart.

Hans
Medlem
Hans

Hmm… vore trevligt om man kunde få memristor-moduler i DDR2/3 format för att bygga ut RAM i sin dator till 64GB eller mera. ^^

Svensken
Medlem
Svensken

Detta kan bli ett genombrott för SSD tekniken.