HTC kommer i början på juni månad börja sälja sitt nya Android-flaggskepp HTC Sensation. En av de på förhand största nackdelarna med telefonen är att HTC valt att låsa den så kallade bootloadern. Något som gör det betydligt svårare för användare att skräddarsy mjukvaran i sina telefoner. Beslutet har skapat ramaskri hos entusiaster, vilket nu fått HTC att tänka över sitt beslut.

HTC har varit den stora vinnaren bland mobiltillverkarna sedan Google slog igenom med sitt Android-operativsystem. Den kanske största fördelen mot den till synes omåttligt populära iPhone-familjen var just operativsystemets öppenhet. Android har inte bara ett brett utbud av appar på Android Market. Användarna på plattformen är närmast uppdelad i två läger, de som rootar och de som inte rootar. 

Att roota sin smartphone och installera en icke officiell version av operativsystemet är även tillgängligt för iOS-användare, men till skillnad mot Apple är Google och dess partners betydligt öppnare för företeelsen. 

För att kunna roota sin telefon och installera ett annat operativsystem krävs det dock att telefonen har en upplåst bootloader, något exempelvis Sony Ericsson och Samsung valt att tillämpa på sina senaste modeller. HTC har istället valt motsatt riktning och satsat på en låst bootloader, vilket gör det betydligt knepigare att lyfta in egen mjukvara i telefonen och försvårar arbetet för den community som utvecklar egenanpassade versioner av Android.

htcevo3d
HTC Evo 3D, en av de nya superlurar som väntas komma med låst bootloader.

De största anhängarna av låsta bootloaders är teleoperatörerna som på detta sätt kan få en bättre kontroll på de funktioner och avtal man säljer sina telefoner med, något som kan kringås genom en rootning.

Efter den kritikerstorm som blåst upp har nu HTC öppnat för omprövning om sitt beslut genom att publicera följande inlägg på sin officiella Facebook-sajt.

Thanks so much for providing feedback, we hear your concerns. Your satisfaction is a top priority for us and we’re working hard to ensure you have great experiences with our phones. We’re reviewing the issue and our policy around bootloaders and will provide more information soon. Thank you for your interest, support and willingness to share your feedback.

Huruvida detta betyder att HTC verkligen ändrar sitt beslut och levererar Android-telefoner samt surfplattor med upplåst bootloader är svårt att sia om. Men att den förhållandevis lilla, men högljudda, entusiastcommunityn, kan få företaget att återigen ta upp det hela för diskussion är mycket positivt.

För de som vill göra sin egen röst hörd kan man skriva under en namninsamling som startats för att mana HTC till att öppna sina bootloaders, samt ge sitt gillande för originalinlägget på Facebook.

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GPoontusImlalAnton Karmehedfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Hela problemet verkar inte ligga hos HTC.

Android Market kommer, om huvudägaren Google kan välja, inte tillåta personer som bytt OS på sina telefoner att ta del av den nya tjänsten för hyrfilmer. ([url=http://www.androidcentral.com/google-movies-blocked-rooted-devices]källa[/url])
Givet att detta går igenom utan alltför stort tapp av kunder gissar jag att fenomenet sprider sig även till andra tjänster.
Då hjälper det inte om telefonen tillåter enkelt byte av operativsystem, när allting runtomkring slutar att fungera.

fackamato
Medlem

[quote name=”Olle P”]Hela problemet verkar inte ligga hos HTC. Android Market kommer, om huvudägaren Google kan välja, inte tillåta personer som bytt OS på sina telefoner att ta del av den nya tjänsten för hyrfilmer. ([url=http://www.androidcentral.com/google-movies-blocked-rooted-devices]källa[/url])Givet att detta går igenom utan alltför stort tapp av kunder gissar jag att fenomenet sprider sig även till andra tjänster.Då hjälper det inte om telefonen tillåter enkelt byte av operativsystem, när allting runtomkring slutar att fungera.[/quote] Har man en rootad telefon så man kan säkert kringgå Google’s koll, när man ska streama video. Annars är det ju knappast ont om andra sajter man kan… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Jag kan bara anta att detta gäller framtida telefoner. De kommer väl knappast att öppna upp existerande telefoner?

Nu kommer jag väl ändå att byta ut min Desire om något år eller så, bristen på programutrymme är grymt störande.

Imlal
Gäst
Imlal

[quote name=”Delph1″]
Nu kommer jag väl ändå att byta ut min Desire om något år eller så, bristen på programutrymme är grymt störande.[/quote]

Det är därför man rootar och S-OFFar, med annan storleks ordning på partitionerna på NAND så får man plats med rätt mycket appar.

Poontus
Medlem
Poontus

Anton, tack för att du uppmärksammar detta och länkar till namninsamling bland annat 🙂 Delph1, det behöver inte alls endast gälla framtida telefoner, det räcker med en simpel liten uppdatering, ta Wildfire, den hade root och säkerligen S-OFF när den hade Android 2.1, sen när HTC släppte den officiella 2.2 uppdateringen och alla n00bs uppdaterade till den så vart dom på lurade en låst krypterad bootloader, snacka om att folk ångrade sig att dom hade uppdaterat… Delph1, Desire har ändå minne fullt tillräckligt för dom flesta, jag vet inte hur många appar du behöver, men jag har lite över 300… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Man ska absolut inte behöva roota en telefon för att få tillgång till mer utrymme eller att den ska bli mer användbar.