Doom är urfadern till dagens alla häftiga first person shooter spel och kom på den tiden då 3D-grafik fortfarande bara var en framtidsdröm. Spelet som blivit något av en favorit för emulatorer och mindre kraftfulla system som smartphones och liknande har nu även hittat ut i våra webbläsare, detta genom en portning av spelet som baseras på HTML5 och JavaScript.

Webbläsarversionen av Doom ska vara kompatibel med Firefox och Safari och har nu dykt upp på Mozillas utvecklingssajt för Firefox. Portningen av spelet laddas i ditt webbläsarfönster i en ganska snål upplösning om 600×400 pixlar och man styr genom tangentbordets vanliga piltangenter och skjuter med ctrl-knappen. I våra snabba tester var ljudet något fördröjt i Firefox 4.0.1. Vilket dock även kan bero på de 56 öppna flikar vi hade i bakgrunden.

doom

Ett intressant teknikdemo om inte annat som både visar vad HTML5 och JavaScript kan användas till, samtidigt som vi återigen får en påminnelse om utvecklingen på datormarknaden de senaste 15 åren.

Spelet går att testa på Developer.mozilla.org och det som krävs är alltså Safari eller Firefox som webbläsare. För de som vill ge sig på att optimera eller skräddarsy spelet går det även att ladda ner källkoden som väger in på hela 1,9 MB.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PsynoKhi0Andreas GPoontuscoolacrilleViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Ljudet hängde inte med för fem öre och så lät det fördjävligt

coolacrille
Medlem
coolacrille

Varför bara kompatibelt med FF/Safari?

Poontus
Medlem
Poontus

nice, fuskkoderna fungerade till och med 🙂
drygt att det inte gick i Chrome och att ljudet var efter…

Andreas G
Medlem
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Först Quake 2, nu Doom… snart [url=http://idsoftware.com/games/vintage/hovertank/]Hovertank[/url]? 😛

Sidan togs tydligen bort, förresten.