En ny rapport pekar mot att Huawei spelat en roll i utvecklingen av övervakningssystem för kinesiska koncentrationsläger. Samt system för röstanalys, platsspårning och generell övervakning av befolkningen.

Huaweis tid i rampljuset för allt annat än positiva anledningar ser inte ut att vara över. Enligt The Washington Post ska man ha gått igenom över 100 Powerpoint-bilder som beskriver övervakningssystem Huawei ska ha tagit fram tillsammans med partners. Bilderna ska ha publicerats på en publik hemsida tillhörande Huawei men ska sedan ha tagits bort dem. Systemen ska bland annat kunna känna igen individers röster för att kunna logga deras politiska åsikter. Även system som ska kunna sköta och utvärdera ”omskolningsprogram” och fångarbete i kinesiska fängelser.

System för fängelser

Ovanstående bild visar hur Huawei ser ut att ha utvecklat smarta system för kinesiska fängelser. Dessa ska ha blivit en av grundpelarna för kinesiska fängelsers omskolnings- och arbetsprogram för fångar. En stor del av dessa fångar tros vara politiska motståndare till den kinesiska regeringen. Även minoritetsgruppen uigurer har blivit ett mål för den kinesiska regeringen som uppges frihetsberöva och tortera personer som tillhör gruppen.

Produkten som kallas ”Huawei and Hewei Smart Prison Unified Platform” beskrivs som ett vältäckande system för fängelseövervakning. Detta ska inkludera program som sköter fångars scheman för till exempel deltagande i omskolningsklasser, arbete och ”ideologisk utbildning”. Bilden ska även nämna en funktion för utvärdering av omskolningens effektivitet.

Enligt The Washington Post ska presentationen nämna hur denna teknik redan har implementerats i fängelser i Inre Mongoliet och Shanxi-provinsen. Även så kallade ”jiedusuo” som är häkten för drogrelaterade brott ska nyttja Huaweis teknologi.

Massövervakning i Xinjiang

Trots att Huawei fortsatt förneka sin inblandning i utvecklingen av övervakningssystem ska flera av bilderna gå över just sådana system. Trots att ingen av bilderna ska nämna Uigurer ska dessa system ha använts i Xinjiang-provinsen sedan år 2017. Något som rent tidsmässigt stämmer överens med en kampanj för masshäktning av just denna minoritetsgrupp i samma provins.

NordicHardware har kontaktat Huawei för en officiell kommentar. Företaget menar att man inte har någon vetskap om de projekt The Washington Post nämner i sin rapport. Man fortsätter yrka på att integritetsskydd är högsta prioritet och att man kräver att alla företagets delar följer de regler och lagar som finns i de regioner man är verksam.

Huaweis kommentar

Huawei har ingen vetskap om de projekt som Washington Post nämner i sin rapport. Precis som alla andra större tjänsteleverantörer levererar Huawei molntjänster som följer gängse industristandarder. Huawei varken utvecklar eller säljer system som riktar sig mot någon specifik grupp människor och vi kräver att våra partners följer alla tillämpliga lagar, förordningar och affärsetik. Integritetsskydd är vår högsta prioritet och vi kräver att alla delar av vår verksamhet följer alla lagar och regler i alla de länder och regioner där vi är verksamma.

Stäng

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid