De första Ultrabook-modellerna har börjat listas från både Acer och ASUS, och någonting som står klart är att båda har svårt att hålla sig under 1 000 dollar som Intel begär. Acer har redan tittat på hybridhårddiskar, och nu säger uppgifter att övriga tillverkare ska följa samma spår för att pressa priserna på sina ultrabooks.

Intel gick tidigare i år ut med en ny koncept-design de kallade för Ultrabooks. En Ultrabook skulle få vara högst 0,8″/20 mm-tjock, erbjuda upp till 10 timmars batteritid och samtidigt komma med högpresterande processor och lagring.

En av punkterna Intel varit hårda med är att en Ultrabook ska ha antingen en SSD, eller en hårddisk med SSD-cache-minne. Den fysiska storleken på lagringsenheten behövde även bara mindre än 9.5 mm-tjock för att få ned tjockleken på datorn. Acer har redan anammat det sistnämnda med Aspire S3 som ska komma i minst ett utförande, med 320 GB hårddisk tillsammans med 20 GB SSD som cache-minne.

Acer_S3

Den första vågen Ultrabooks som börjar anlända har alla en SSD-enhet, och om tillverkarna ska följa Intels riktlinjer på under 1 000 dollar innebär det att 10-15% av produktionskostnaden går till en SSD. Dessutom får slutkonsumenten bara 128 GB lagringsminne många gånger något som även det kan anses vara på gränsen till för lite. Med en så kallad hybrid-hårddisk får man både mer lagringsutrymme och en lägre priskostnad, utan att tumma för mycket på prestandan.

Nästa generation Ultrabooks väntas anlända under andra kvartalet 2012, tillsammans med Intel Ivy Bridge. Det är även då vi kan vänta oss att allt fler tillverkare börjat använda hybrid-hårddiskar i sina datorer.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Så länge dem inte integrerar ssd med mekanisk hårddisk så är det ju bra. Känns väldigt onödigt att byta ut SSD-delen när den mekaniska delen gått sönder. Det vore även trevligt om dem kunde marknadsföra någon typ av lösning att komma åt infon som finns på SSD när mekaniska inte längre fungerar. Den datan bör ändå vara av relevans eftersom det är den som används oftare. Man kanske har tur att hitta det man behöver där. /s