Lanseringen av Intel:s nya styrkrets som kombinerar funktionaliteten i H67, P67 och kommer med ett extra tillägg vilket är stöd för SSD-caching väntas ske i början av maj månad. Många av dagens P67-baserade moderkort kommer att återlanseras med Z68 i namnet och alla dess fördelar – eller nästan för inte alla moderkort kommer med video-utgångar vilket från början var själva tanken med Z68.

Samtliga Sandy Bridge-processorer som skeppas idag kommer med en integrerad grafikkrets som inte alltid kommer till användning, i alla fall inte av entusiaster och hembyggare som måste välja på att kunna använda den integrerade grafiken tillsammans med ett H67-moderkort, eller om man vill kunna överklocka måste man köpa ett P67-moderkort som helt saknar funktionen att kunna använda den integrerade grafikkretsen.

Z68 är svaret på det dilemma många säkerligen stött på, men det ser inte ut som att alla moderkort med Z68 kommer med video-utgångar. Z68 är pin-kompatibel med P67 och H67 och det ser ut som att man helt enkelt använt sig av en äldre moderkortsdesign och satt dit den nya styrkretsen utan att lägga till några video-utgångar.

Gigabyte_Z68X-UD3P-B3a

Gigabyte_Z68X-UD3P-B3b

Det nya Gigabyte Z68X-UD3P-B3 utan en enda video-utgång att erbjuda

Trots avsaknaden av video-utgångar går det ändå att nyttja Intel Quick Sync, LucidLogix Virtu eller NVIDIA:s kommande Synergy som båda var tänkta att försätta ett grafikkort i strömsparläge och låta den integrerade grafikkretsen ta hand om enklare uppgifter. Så man får fortfarande nästan alla fördelar med Z68 det inklusive Intel:s nya teknologi Smart Response som använder en SSD som cache-enhet till en mekanisk hårddisk. Det man missar är att kunna köra utan diskret grafikkort med Gigabyte:s lösning men samtidigt är nog detta moderkort på bild mer inriktat mot de som kör med diskret grafikkort.

Hurvida detta gäller andra tillverkare än Gigabyte kan vi inte svara på idag, men för er som planerar att köpa ett moderkort med den nya styrkretsen är det värt att kolla upp att det moderkort ni vill ha faktiskt kommer med video-utgångar.

Källa: XFastest

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonSebbeKogsterDjDiff Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
DjDiff
Medlem
DjDiff

Inte första fåniga saken Gigabyte gjort, då de faktiskt har H67-moderkort utan videoutgångar.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”DjDiff”]Inte första fåniga saken Gigabyte gjort, då de faktiskt har H67-moderkort utan videoutgångar.[/quote]

jo men de moderkorten är väll ändå inte riktade mot någon som väntas köra på den egna grafikretsen?

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”Kogster”][quote name=”DjDiff”]Inte första fåniga saken Gigabyte gjort, då de faktiskt har H67-moderkort utan videoutgångar.[/quote]

jo men de moderkorten är väll ändå inte riktade mot någon som väntas köra på den egna grafikretsen?[/quote]

Moderkort utan videoutgångar är givetvis inte riktade mot någon som väntas köra på den egna grafikkretsen. Det blir omöjligt utan videoutgång.

Om du däremot menade att H67-chipsetet inte var ämnat för de som använder interna grafiken, så är det fel.
P67 = inget stöd för intern gfx, stöd för överklockning.
H67 = stöd för intern gfx, inget stöd för överklockning.
Z68 = stöd för intern gfx, stöd för överklockning.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”DjDiff”][quote name=”Kogster”][quote name=”DjDiff”]Inte första fåniga saken Gigabyte gjort, då de faktiskt har H67-moderkort utan videoutgångar.[/quote] jo men de moderkorten är väll ändå inte riktade mot någon som väntas köra på den egna grafikretsen?[/quote] Moderkort utan videoutgångar är givetvis inte riktade mot någon som väntas köra på den egna grafikkretsen. Det blir omöjligt utan videoutgång. Om du däremot menade att H67-chipsetet inte var ämnat för de som använder interna grafiken, så är det fel. P67 = inget stöd för intern gfx, stöd för överklockning. H67 = stöd för intern gfx, inget stöd för överklockning. Z68 = stöd för intern gfx,… Läs hela »

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”Kogster”]alla gigabyte mobos med H67 är väll inte utan video-utång. Bara de modeller där de förväntar sig att kunden kmmer använda ett grafikkort också därav får de plats med annat på I/0 plåten[/quote] Men det skrev jag inte heller. Det jag skrev är att de har gjort liknande fånigheter förut, med H67-kort utan videoutgång. Vill man inte ha videoutgång, så kan man köpa en P67-kort. H67 är mer eller mindre synonymt med integrerad grafik och att lansera ett kort i samma prisklass som lågbudget-P67, fast med H67 [b]utan[/b] intern gfx så man får nackdelarna från båda (ingen gfx OCH… Läs hela »

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”DjDiff”][quote name=”Kogster”]alla gigabyte mobos med H67 är väll inte utan video-utång. Bara de modeller där de förväntar sig att kunden kmmer använda ett grafikkort också därav får de plats med annat på I/0 plåten[/quote] Men det skrev jag inte heller. Det jag skrev är att de har gjort liknande fånigheter förut, med H67-kort utan videoutgång. Vill man inte ha videoutgång, så kan man köpa en P67-kort. H67 är mer eller mindre synonymt med integrerad grafik och att lansera ett kort i samma prisklass som lågbudget-P67, fast med H67 [b]utan[/b] intern gfx så man får nackdelarna från båda (ingen gfx… Läs hela »

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

jag menar på att om man inte använder moderkortets videoutgångar tar de upp onödig plats. Mobot i artikeln ser inte ut att vara riktat mot någon som skulle göra det ändå..

Sebbe
Medlem
Sebbe

Fast egentligen är väl ett Z68 eller motsvarande från AMD utan videoutgång intressant för avancerade användare om man tänker sig det avancerade grafikkortet som pass-thru. När man bara flyttar ett fönster, spelar MS-Röj eller Hjärter så klarar nog den inbyggda grafikkretsen av grafikprestandan och använder ditt avancerade grafikkort endast som en utgång och i övrigt så sover kortet. Däremot så vaknar det till liv när du tar fram lite tyngre saker som GTA4, Crysis eller 3DMARK11. För enklare kontorsarbeten eller väldigt enkla spel så är nog kort med inbyggd videoutgång intressanta däremot.

Medlem
Olle P

[quote name=”Artikeln”]Utan video-utgångar går det inte att nyttja Intel Quick Sync, LucidLogix Virtu…[/quote]Stämmer verkligen detta? Givet att det finns utgångar lär man ju inte behöva koppla monitorn direkt dit för att nyttja funktionerna ovan, så då är ju själva kontakterna mindre betydelsefulla.
Vad man garanterat missar är möjligheten att köra utan diskret grafikkort, t ex vid felsökning.

Medlem
Olle P

[quote name=”smartidiot89″]Den integrerade grafikkretsen blir oanvändbar om det inte finns några videoutgångar från moderkortet, …[/quote]Det är detta jag inte kan förstå. Virtu kan ju välja att skicka videosignalen från IGP till moderkortets utgång eller till grafikkortet, beroende på var monitorn är ansluten.Existensen av en kontakt på moderkortets bakpanel kan ju knappast vara avgörande för om chipset och CPU/IGP skall kunna kommunicera med grafikkortet eller inte! (I så fall skulle ju inte P67 fungera alls…) Om man däremot tar ett P67 moderkort och endast byter chipsetet mot Z68 så saknas ju allt vad moderkortsinterna grafiksignalvägar heter, och då blir det problem… Läs hela »

Medlem
Olle P

Dags för nästa korrigering… 😉
[quote]Intel Quick Sync, … tänkta att försätta ett grafikkort i strömsparläge och låta den integrerade grafikkretsen ta hand om enklare uppgifter.[/quote]Den största vinsten med QS är i alla fall att man kommer åt CODECen, så att CPU avlastas och kodning av mediafiler går snabbare!