Under sin presentation vid Computex 2021 bekräftade Intel att företaget nu lägger stor fokus på att ta 5G till bärbara datorer. Detta med sin första 5G-produkt någonsin som tagits fram i ett samarbete med MediaTek.

Intel har under en längre tid varit investerade i att utveckla 5G-lösningar för processorer. Däremot sålde företaget sina resurser för mobila anslutningar till Apple under mitten av år 2019. Däremot har företaget sedan slutet av år 2019 haft ett samarbete med MediaTek i ett försök att till slut göra detta till en verklighet. Nu har samarbetet gett sitt första resultat i form av Intel 5G Solution 5000 som avtäckts under Computex 2021.

Denna nya enhet är inte bara en MediaTek-produkt som Intel satt sitt klistermärke på. Det rör sig om en halvt specialdesignad enhet just för Intel. 5G Solution 5000 är ett slags instickskort som ansluts via M.2-standarden över PCI Express 3.0. De fysiska aspekterna av enheten är även de något udda. Istället för att ha liknande dimensioner som existerande M.2-produkter som till exempel SSD-enheter har Intel och MediaTek gett enheter dimensioner på 30 x 54 x 2,2 millimeter.

Sett till den 5G-standard som stöd är det den något långsammare sub-6 GHz-varianten som gäller. Teknikens spridning rent generellt har dock varit relativt seg och det faktiska behovet av standarden i bärbara datorer går att diskutera. Vi ser dock allt fler aktörer ligga vikt vid detta. Exakt vad för resultat det kommer att få i slutändan återstår dock att se.

När det kommer till faktiska datormodeller utrustade med Intel 5G Solution 5000 rör det sig inte direkt om någon armada på ingång. Till en början är det endast tre av Intels partnertillverkare som kommer att erbjuda totalt sex olika datormodeller utrustade med 5G-kortet. Däremot lovar Intel under sin presentation att denna siffra kommer att hoppa upp till över 30 under nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid