Intels Raja Koduri hoppas att företaget kan hålla tillverkningen av grafikkort gåendes på högvarv. Genom Twitter nämner han hur Intel vill hitta formeln för att få miljontals Arc-grafikkort till spelare varje år.

Den rådande komponentbristen har drabbat de allra flesta teknikmarknader. Något som har märkts av ordentligt är den kraftiga bristen på grafikkort. Något som fått butiker att blåsa upp prislapparna för de få grafikkort som finns på hyllorna. Detsamma gäller andrahandsmarknaden där grafikkort regelbundet säljs vidare för absurda summor.

Många verkar lägga många av sina ägg i Intels korg när det kommer till att hitta någon slags lättnad för grafikkortsbristen. Intel förbereder sig för lanseringen av deras grafikkort ur Arc Alchemist-serien som väntas dyka upp inom de kommande månaderna. En tredje aktör på marknaden har fått många att hoppas på ökad konkurrens och generellt fler grafikkort ute i butiker. Förhoppningar som Intels grafikchef Raja Koduri delar.

Koduri nämner via Twitter att Intel har som mål att kunna förse marknaden med miljontals Arc-grafikkort varje år. Hur pass dessa planer kommer att gå igenom återstår dock att se. Intel har valt att anlita TSMC och deras tillverkningsprocess på sex nanometer för tillverkningen av Arc Alchemist. Istället för att allokera sina egna fabrikers kapacitet till ändamålet. Detta bör innebära att Intel inte behöver skruva ner på tillverkningen av processorer och annan hårdvara. Det innebär också att man lägger ansvaret för GPU-tillverkningen på redan hårt belastade fabriker.

TSMC står idag för en stor del av tillverkningen av grafikkort och processorer. Deras nya sex nanometers tillverkningsprocess används redan av AMD till deras Radeon RX 6400 och RX 6500 XT. Även Nvidia har ryktats vända sig till TSMC för tillverkning av framtida grafikkortsmodeller. All denna uppmärksamhet kan då leda till att tillverkningsprocessen överbelastas och en liknande situation uppstår igen. Förhoppningsvis inte lika brutal som den rådande situationen men det är fortfarande en risk.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid