Intels Raja Koduri har i en ny intervju pratat om kommande Intel Arc, deras uppskalningsteknik XeSS och partnertillverkade upplagor av företagets kommande grafikkort.

I en intervju med japanska hemsidan ASCII pratade Intels Raja Koduri om företagets grafiksatsning som resulterat i arkitekturen Xe och deras kommande Arc-grafikkort. Bland annat gick han igenom varför Intel valt att tillverka grafikprocessorerna på TSMC:s 6 nm-process istället för i Intels egna 7 nm-fabriker.

Anledningen till detta är ganska simpel. Intel kände sig inte redo att massproducera grafikprocessorer som även skulle ta upp kapacitet i fabrikerna. Kapacitet som annars kan gå till tillverkning av processorer.

Tillsammans med de kommande grafikkorten kommer Intel även introducera en ny teknik vid namn XeSS, eller Xe Super Sampling. Koduri bekräftade i intervjun att denna teknik kommer att vara kompatibel med grafikprocessorer baserade på Xe-LP. Detta innebär att de integrerade grafikkretsarna i elfte generationens Core-processorer samt DG1-enheter kommer att kunna dra nytta av tekniken. Dock kommer en mindre effektiv uppsättning instruktioner att användas på dessa äldre enheter.

Koduri pratar också om partnertillverkade upplagor av Arc-grafikkorten. Han menar att vissa partnertillverkare redan har tillgång till referenskort för de kommande grafikkorten. Vissa av dessa ska tydligen planeras att säljas i referensutförande. Intel förväntar sig dock att vi förr eller senare kommer att se grafikkort ur Arc-serien som specialanpassats av företagets partnertillverkare.

Sist men kanske inte minst verkar Koduri skjuta ner några förhoppningar om flerkortslösningar. Beräkningskortet Ponte Vecchio kommer att komma utrustat med ”Xe-Link”. Denna lösning verkar däremot inte bli närvarande hos konsumentenheter. Huruvida tekniken kan komma att hitta sin väg till andra enheter än Ponte Vecchio återstår att se men chansen verkar inte vara så värst stor.

Intel Arc och GPU-familjen Alchemist kommer att lanseras under 2022 års första kvartal. Förhoppningsvis fortsätter vi få mer information angående satsningen bekräftad fram till dess. Intels grafiksatsning som man förväntar sig ska kunna nå prestanda i klass med Nvidias Geforce RTX 3070 är i alla fall på väg och väntan som är kvar är inte allt för lång.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid