Intels nya värsting sockel och den spirituella uppföljaren till LGA1366 ska enligt tidigare uppgifter ha blivit försenad och istället bli lanserad i början på nästa år. Nu sägs det dock att Intel kan hinna med en lansering under innan årets slut men utan samma funktionalitet som först utlovat av deras nya LGA2011.

Intels nya Sandy Bridge-E kommer med upp till 6 kärnor med HyperThreading och 15 MB L3 cache-minne och väntas ersätta den åldrande, men ännu högpresterande LGA1366-sockeln. Men allt ser inte ut att vara guld och gröna skogar, något som man trott var en strategisk försening av Intel visar sig nu faktiskt vara ett problem med deras styrkrets. Fast problemet ser vi närmare anblick mer ut som en säkerhetsåtgärd än något riktigt problem.

Den nya LGA2011-sockeln med hela 2011 kontaktpinnar för processorn

Man hade fyra chipset planerade under namnen Patsburg-A/B/D/T, varav X79 för konsumenter skulle vara baserad på Patsburg-D. Intels egenutvecklade kommunikationsbuss DMI som är baserad på PCI Express ska dock inte vara riktig mogen för konsumenter. Problemet ligger i att styrkretsen skulle kommunicera med CPU:n med PCI Express 3.0 via DMI, men då det inte finns enheter att testa PCI Express 3.0 med väljer Intel att vara på den säkra sidan och istället köra på med PCI Express 2.0. Det här betyder att man bara får hälften så hög bandbredd som först planerat.

4 mindre SATA 6.0 Gb/s-portar än planerat?

Nackdelen med detta blir att vi får samma funktionalitet som i Patsburg-B vilket betyder inte riktigt lika många SATA-portar som de första moderkortsbilderna antytt. Men för er som jagar högre prestanda borde det inte vara några som helst problem. En annan nackdel är att processorn, Sandy Bridge-E var tänkt att komma med nativt stöd för PCI Express 3.0 men återigen då det inte finns några kort att testa den nya standarden med fortsätter man med PCI Express 2.0. Det här ska inte vara några problem då vi är långt ifrån att utnyttja all den bandbredd vi finner i PCI Express 2.0 idag, men det känns lite som ett anti-klimax speciellt då plattformen ska leva åtminstone in på andra halvan av 2013.

Patsburg

Intel tänker rätta till dessa ”fel” vid ett senare tillfälle, vilket då troligen handlar om nya moderkort med stöd för de nya funktionerna. Hur det blir med processorn PCI Express-stöd kan vi inte svara på. Men överlag ser det inte ut som att de flesta användare missar något om de väljer att slå till på den första generationen LGA2011 moderkort, men för er som saknar en hel armé av SATA-portar är det bara att vänta tålmodigt in på 2012.

Källa: VR-Zone

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Den där sockeln har utstrålning.

Anton Karmehed
Admin

Den känns nästan påträngande.. 😛
Men ska bli intressant att se när man väl får ut plattformen på konsumentmarknaden. Blir kanske till att uppgradera testlabbet då.