Small preview image

Intel har nu äntligen släppt på tyglarna kring sin 45nm-arkitektur också känd som Penryn. Vi rapporterade för ett tag sedan om hur AMD skröt om sin Barcelona-arkitektur som ska komma senare i år och nu är det Intels tur. Intel hade dock mer än ord och teoretiska siffror att komma med. Under sitt pressevent så hade man fem system som man kunde testa och leka runt med. En laptop, två stationära datorer, en dual-core och en quad-core, och två workstations, varav en med dubbla quad-cores. Fokus låg dock på Intels framsteg med dess High-K Metal Gate-transistorer.Att Intel är i fas med sina planer på att börja tillverka 45-nm processorer under andra halvan av 2007 är ingen nyhet, men detta är möjligt tack vare de framsteg man gjort med sina nya transistorer. Skillnaden mellan en traditionell transistor och denna är att den dielektriska porten nu är består av high-k-material istället för kisel, medan porten är baserad på metallen hafnium istället för kiseloxid. I praktiken leder detta till att man kan effektivisera strömmen som går genom transistorn och samtidigt redusera läckaget.Penryn die-shot


När Conroe lanserades så innehöll denna 291 miljoner transistorer, vilket var ett klart steg upp jämfört med Prescott (169 miljoner), Cedar Mill (188 miljoner, Presler 376 miljoner) och Smithfield (230 miljoner). Detta trumfar Intel nu med Penryn som kommer med 410 miljoner transistorer i dual-core-utförande, 820 miljoner (!) som quad-core. Mycket av den större mängden transitorer kommer dock troligtvis av den ökade mängden cache.


Tack vare framstegen man gjort så kommer Intel att kunna lansera Penryn-baserade processorer med samma TDP som tidigare generation av Core 2 Duo, men med högre frekvenser. Tidigare rykten har sagt uppemot 4GHz. De fyra stationära systemen hade processorer som kördes vid endast 1.86GHz respektive 2.13GHz, men detta väntas öka som sagt.


Intel förväntar sig att kunna tävla och till och med springa ifrån AMDs kommande processorer. Detta samtidigt som inte tror att konkurrenterna inte kommer att kunna nyttja high-k-transistorer förrän steget ner till 32nm, vilket AMD har långt kvar till då man nyss gett sig in på 65nm. Nedan har vi samlat några artiklar som tar en titt på den information som Intel släppt.


:: Bit-tech :: ExtremeTech :: NY Times :: Legit Reviews :: HotHardware :: PC Perspective :: RealWorldTech ::

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid