Intel har nu gått ut med att man mer än gärna bedriver en foundry verksamhet men att detta ska ske på deras villkor. Det här har många analytiker sett som ett måste för att Intel ska fortsätta kunna krympa deras kretsar men det står klart att Intel inte är sugna att spela på samma villkor som resten av industrin.

Intel är nu färdiga med sin tillverkningsprocess på 22nm som inkluderar deras nya 3D-transistor eller den mer korrekta termen FinFET och man har tänkt göra en större satsning på den här noden än med tidigare då man i slutet av 2012 väntas ha 5 fabriker som tillverkar 22nm kretsar och ett par år framåt i tiden väntas man tillverka 14nm med den nya wafer-storleken på 450mm för att ytterliggare dra ned kostnaderna på lång sikt medan den initiella investeringen kan bli den dyraste i Intels historia som företag.

intel_22nm_manufacturing_fabs

Men strävan att krympa transistorer blir allt dyrare och bara under 2011 väntas Intel spendera 10.2 miljarder dollar på investeringar i fabriker och nya tillverkningsprocesser. För att klara av kostnaderna vill Intel sträva efter att ha sina fabriker på full kapacitet så mycket som möjligt och har sagt till Reuters att om ett företag som Apple eller Sony sa att de ville utveckla en produkt byggd kring deras IA (Intel arkitektur – x86) skulle Intel inte tveka om att ta hand på erbjudandet.

Däremot vill man inte hyra ut sina världsledande fabriker till vem som helst och om någon ville bygge en design utan att använda sig av deras arkitektur ser det mindre ljust ut, men Stacy Smith på Intel säger däremot att de är öppna för diskussion om detta. Men det ser inte troligt ut att Intel skulle slå ett avtal med en direkt konkurrent så i det här fallet skulle det få bli i en marknad Intel ännu inte tar del av eller har planer på att göra.

Det blir intressant att följa utvecklingen av Intels beslut, men något som är säkert är att bara de största kommer ha råd att fortsätta i nanometer-kriget framöver och Intel gjorde det smarta valet att öppna upp sina fabriker till kunder som kan vara intresserade.

Källa: Reuters

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid