Intel har länge varit prestandaledaren på processormarknaden och även varit förstavalet hos de flesta överklockare och entusiaster. Något som nu kan komma att ändras med Sandy Bridge där rykten nu gör gällande att överklockningen begränsas i själva arkitekturen.

Intel är ett företag som många minns som restriktiva när det kommer till modifikationer såsom ändringar av klockfrekvenser, något företaget var helt emot fram till dess lansering av Core 2 Duo-familjen under 2006. Allt sedan dess har man till och med lanserat moderkort under sitt egna varumärke som faktiskt var designade för just överklockning, något som varit helt otänkbart tidigare. Under de senare åren har Intel dock varit mycket stolta över sin överklockningspotential och har gjort allt för att sprätta sand i AMD:s ögon med framförallt sin Core i7-serie med sin goda överklockningspotential som vunnit Intel många entusiastvänner världen över.

Idag nås vi av nyheter av att Intels uppkommande CPU-arkitektur, kodnamn Sandy Bridge, inte bara kommer att lanseras till ytterligare en ny sockel (LGA1155) som ställer till det för uppgraderingsvilliga, utan man gör även gällande att överklockningsmöjligheterna kommer strypas till några få procents svängrum på processorbussen. Detta uppges vara följden av att Intel valt att integrera samtliga systembussar, dvs processorns QPI-buss, Uncore, PCI Express, minnesbussen och USB-stöd till en och samma referensklock, vilken är 100MHz. Följden av att ändra denna är med största sannolikhet att dina USB-portar eller SATA-bussar är de första att kapitulera under överklockning, vilket inte gör din benchsession speciellt långlivad, däremot kan detta kringgås genom att istället höja processormultipel, något Intel förbehåller sina Extreme Edition-CPU:er.

Enligt Bit-Tech har en taiwanesisk moderkortstillverkare uppgett att USB- och SATA-bussar fallerar vid så små Base Clock-ökningar som 5MHz, en ökning på 5%, då Sandy Bridge till skillnad från Gulftown och Bloomfield kommer att förlita sig på en Base Clock på 100MHz jämfört med tidigare 133. Intel själva har förmodligen inkorporerat en lösning som denna för att förenkla designprocessen för moderkortstillverkarna som enligt uppgift arbetar på att försöka fördela upp bussarna asynkront för att göra resterande bussar oberoende från själva BCLK-frekvensen, dock än så länge utan större framgång.

intel-p67pch

Ser man förbi nackdelarna menar Intel att man kommer introducera fler processorer i K-serien till LGA1155, vilket självfallet skulle ge entusiaster viss kontroll tillbaka över sin överklockning, dock till ett förmodat prispåslag. En annan fördel med Sandy Bridge är officiellt stöd för DDR3 upp till 2133MHz, även om minneshastigheter inte direkt gjort sig överdrivet kända för att öka prestanda lika dramatiskt som klassisk CPU-frekvensökning på Gulftown och Bloomfield. Vi hoppas självfallet på att moderkortstillverkarna finner en lösning på Base Clock-bekymret och lyckas dela upp bussfrekvenserna för överklockningscommunityns skull, annars misstänker vi att det blir en mörk period med endast dyra Intel-CPU:er som över huvud taget går att överklocka nämnvärt.

intel-p67pch2

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CampaignerKvickenSebbeAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantomen
Medlem
Fantomen

Bojkott

Anton Karmehed
Admin

Det låter precis som samma visa när vi först fick höra om Bloomfield, men denna gång verkar det ju tyvärr ligga lite mer bakom.
Detta förklarar också varför Intel helt plötsligt beslutade sig för att börja sälja K-processorer med upplåsta multiplar, ett troligt test innan Sandy Bridge då K-modellerna kanske blir de enda vettiga överklockningsmodellerna.
Men vi får hoppas att detta går att komma förbi även på andra sätt.

Medlem
Calle2003

Men detta gäller väl enbart LGA 1155 och inte LGA 2011?

Sebbe
Medlem
Sebbe

Jag hör redan champagneglasen klirra hos AMD! 😆

Kvicken
Medlem
Kvicken

helt ärligt så tror jag inte det kommer bli en så större ökning av försäljningen av AMD-processorer pga. det här. det handlar ju mest om stora företag som köper in, och ”medelsevensson” har ingen aning om vad det gör för skillnad.

Campaigner
Medlem
Campaigner

Om AMD fortsätter att tillåta en att använda äldre moderkort för sina nya processorer så blir det nog en AMD när jag ska byta ut processorn.

Men dock bryr jag inte mig så mycket. Har själv aldrig överklockat nämnvärt. Testade med min Core 2 Duo E8400 o det gick rätt illa….98C o inte gick de o ställa tillbaka det heller….hade inte ”load optimized defaults” funkat så hade den grillats!