Apples Ipad är idag surfplattan personifierad men få vet att processorgiganten Intel hade sin egen IPAD redan ett decennium innan Apple sjösatte sin succéartade lansering av surfplattan Ipad. Intel Pad som kallades just IPAD, skiljde sig dock mycket från dagens surfplattor.

Intel började utvecklingen av IPAD redan 1998 och projektet som döptes till Intel Pad var till designen ganska lik det vi idag kallar en surfplatta. IPAD byggde på en stor skärm som tillsammans med ett fåtal fysiska knappar skulle användas som en mobil produkt i hemmet eller på arbetsplatsen.

Den stora skillnaden mot dagens surfplattor var att IPAD närmast uteslutande var tänkt att användas i närheten av en PC. Intel ville av förklarliga skäl använda sin IPAD för att främja försäljningen av traditionella PC-datorer och ”surfplattan” var tvungen att koppla upp sig trådlöst till en dator för att surfa på internet. Detta skedd med proprietär teknik utvecklad av Intel och IPAD var alltså inte tänkt att användas i ett vanligt trådlöst nätverk eller för den delen uppkopplad direkt på ett mobilnät.

Intel IPAD kom som dagens surfplattor med en pekskärm och kom även med en digital penna för att nagivera och integrera med plattan. Under början av 2000-talet när Intel började undersöka de kommersiella möjligheterna för IPAD fanns det inget som hette appar eller liknande. När Intel beslutade sig för att lansera projektet för konsumenter gav man plattan namnet Intel Web Tablet.

Men trots att Intel Web Tablet var färdigutvecklad och redo att börja skeppas till konsumenter under 2001 beslutade sig tillverkaren för att lägga ner projektet. Detta efter tunga påtryckningar från sina PC-partners som var oroliga att den nya plattan skulle skada försäljningen av traditionella datorer. Vilket med tanke på dagens surfplattor och deras kannibalisering av PC-marknaden kanske inte var en helt ofogad rädsla. Att IT-bubblan sprack i samma veva gjorde beslutet lättare för Intel som såg över alla sina verksamheter i början av 2000-talet. De ”IPAD:s” som tillverkats såldes ut för en spottstyver till anställda på företaget.

Även om Intel för drygt 12 år sedan knappast kunde väntat sig samma framgång med IPAD som Apple rönt med iPad ett decennium senare är likheterna mellan projekten närmast komisk. Från namnet till företags farhågor och marknadens reaktion på en mobil datorprodukt som bevisligen blivit en PC-ersättare för många konsumenter.

Källa: CNET


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Tempelpege63S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Det här hade jag missat helt!
Pads såg man väl kanske först i Star Trek, men att intel var först med en riktig var nytt. Nokia 770 var oxå en ganska trevlig fullfjädrad platta som släpptes år 2005.

Mobila produkter får ju mer o mer mätinstrument, så snart blir det väl även dags för nått företag att lansera sin första tricorder.

EDIT: Appropå skumma Intel produkter så snubblade jag över denna Area 51 Deluxe-CPU idag:
http://blog.qburst.com/2013/12/intel-1018-processor-government-eyes/

pege63
Gäst
pege63

tabletter har funnits inom sjukvården hur länge som helst

Tempel
Medlem
Tempel

FÖr Intels egen del var det nog en miss att inte släppa den även om kravet på att ha den låst att gå via en dator för att göra nått känns som en onödig begränsning.