Intels 9:e generation av Core-processorer går under namnet Coffee Lake och sägs komma med Intels första 6-kärniga processorer för konsumentmarknaden.

Intel har idag Core-processorer med upp till 10 CPU-kärnor. Detta är dock för entusiastplattformen Broadwell-E med flaggskeppet Core i7-6950X i täten. Kikar vi på konsumentplattformen är det betydligt snålare med CPU-kärnor. Intels senaste Skylake-processorer har som mest fyra kärnor och med hjälp av hyperthreading stöd för åtta trådar. Inte heller nästkommande processorfamiljen Kaby Lake väntas leverera fler än fyra kärnor.

Ny sockel och fler kärnor

Nu kommer nya rykten om efterträdaren till Kaby Lake som med namnet Coffee Lake sägs bli den första konsumentprocessorn från Intel med sex fysiska kärnor. I läckta specifikationer från Benchlife listas Coffee Lake-kretsar med både fyra och sex kärnor, båda med samma sockel men olika stora kretsytor.coffee_lake_specs

Värt att påpeka är också att Coffee Lake förväntas använda en ny sockel och att de nya processorerna inte kommer fungera med nuvarande moderkort. Exakt vilken sockel som kommer användas framgår inte. Däremot nämns sockelns mått: 37,5 x 37,5 millimeter.

Annons

Fler kärnor även i billigare processorer är såklart en välkommen utveckling. Allt mer modern mjukvara kan dra nytta av flera kärnor, och det inkluderar även spel. Det kommer dock dröja ett tag till innan vi kan bekräfta eller avfärda uppgifterna; först 2018 väntas Coffee Lake hamna på butikshyllorna.

Rubrik

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Viktor Kock Appelgren

Skulle ju vara en najs uppgradering.
Hoppas min lilla 750 tickar tills dess bara!