Intel har med sin nya Sandy Bridge-arkitektur dragit ner på sitt stöd för överklockning genom begränsningar både i processorerna och sina stykretsar. Även om processorernas maximala överklockningspotential begränsas har Intels nya Intel Core i7-2600K CPU gått från klarhet till klarhet vid luftöverklockning, det nya världsrekordet lyder 5,77 GHz.

Den tyske överklockaren RoccoESAs resultat på 5 774 MHz är det högsta som publicerat med en Sandy Bridge-processor och att man med Intels nya processorkretsar kan nå ett världsrekord med vanlig luftkylning är både imponerande och lite tragiskt.

Med hjälp av en saftig ökning i spänning till 1,584V och en bastant kylfläns kunde RoccoESA nå en maximal bussfrekvens på 104,99 MHz, vilket tillsammans med en x55 multiplier resulterade i det nya världsrekordet. 

rocco2

Genom att bussöverklockning är närmast oanvändbart med Sandy Bridge hänger allt på processorernas multiplier. Vilka i Intels K-modeller är upplåsta till x57, men som än så länge inte verkar fungera över x55, oavsett kylningsmetod och spänning. Vi vågar knappt fundera över vad Intels nya Sandy Bridge-processorer skulle vara kapabla att göra med obegränsat antal multipliers. Men samtidigt kan vi knappast klaga över en 3 000 kronors processor som når 5,77 GHz på luft.

Noterbart är att processorn klarar sig genom ett krävande SuperP1 32m test i mer eller mindre samma hastighet (5 770 MHz) vilket betyder att det är en någorlunda stabil klockfrekvens och mer än bara en skärmdump i CPU-Z.

Även om vi gärna sett ännu högre överklockningar med flytande kväve så kan vi knappast beklaga oss över Intels nya processorer när de visar resultat som dessa med vanliga kylmetoder.

rocco

Källa: Hwbot.org

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid