Intel lanserar inom en månad den nya generationens Core-processorer och den tyngsta pjäsen i Haswell-programmet heter Core i7-4770K. Processorn som får en standardfrekvens på 3,5 gigahertz ser nu ut att ha pressats över 7 gigahertz redan innan den officiella lanseringen.

Det är på resultatdatabasen för CPU-Z som det går att hitta ett överklockningsresultat med Intels Core i7-4770K processor som pressats till fina 7 012,65 megahertz. Det är inte långt ifrån överklockningsrekorden med dagens Ivy Bridge-arktiektur där få processorer når över 7 gigahertz och den högsta registrerade överklockningen ligger på 7 186 megahertz med en Intel Core i7-3770K-processor.

Om överklockningsresultatet är äkta kan vi konstatera ett par saker. Intels nya Haswell-arkitektur verkar bibehålla ett liknande överklockningspotential som sin föregångare Ivy Bridge och så tills vida detta inte är ett särskilt fint ingenjörsexemplar kan vi troligtvis vänta oss nya överklockningsrekord kort efter lanseringen. Detta inte minst med hjälp av de högre multipliers som nu finns tillgängliga att använda vid överklockning.

4700koc2

Överklockaren ”Rtiueuiurei” använde sig av en multiplier på 77x och en bussfrekvens på 91,07 megahertz för att nå överklockningsresultatet. Motsvarande CPU-frekvens på en Core i7-3770K hade krävt en bussfrekvens på betydligt mer krävande 111 megahertz då Intel låst multipliern i Ivy Bridge till betydligt mer begränsande 63x. Enligt CPU-Z användes en spänning på våldsamma 2,56 volt och om detta stämmer låter vi vara osagt men med största sannolikhet användes flytande kväve för att hålla processorn väl kyld under överklockningen.

Mogen tillverkningsteknik och högre multiplier

Haswell och Ivy bridge tillverkas med samma 22 nanometers tri-gate transistorer men med en högre maximal multiplier och en med tiden optimerad tillverkningsprocess bör vi kunna se en ny våg av Core i7-överklockningsrekord när Haswell anländer den 4 juni.

Källa: OCaholic


Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
The Muttanonymous2000CalatheaBogeyAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

5.5ghz 24/7 vill jag se

Marquzz
Medlem
Marquzz

Mja, att man kan konstatera en hel arkitekturs överklockningspotential efter ett enda resultat är väl lite att ta i. Dessutom så kan denna processor, som du skriver, vara handplockad.

Men, det är väl ganska låga odds på att det faktiskt kommer att stämma. Intel vet ju vad de pysslar med och att Haswell skulle vara så mycket sämre är väl knappast troligt.

Det tråkiga är att min SB@4,8GHz kommer att överleva Haswell också, så inga direkta skäl att uppgradera än tyvärr.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Har de limmat på heatspreadern med bättre lim så den överför värme denna gång då? (för oss som inte kör med LN2…)

Andreas G
Medlem

[quote name=”Lagl0rden”]Har de limmat på heatspreadern med bättre lim så den överför värme denna gång då? (för oss som inte kör med LN2…)[/quote]

Vet du vad lim kostar?! 😛

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Lagl0rden”]Har de limmat på heatspreadern med bättre lim så den överför värme denna gång då? (för oss som inte kör med LN2…)[/quote]

Vet du vad lim kostar?! :P[/quote]

Har du en aning om kvantiteten på antalet det är frågan om? Och betydligt relevantare kostnaden för lönerna för de som borde gjort om skiten istället för att skicka iväg?
Och ännu relevantare, kostnaden att göra RMA/återkalla de redan skickade och sålda?

Bättre o gömma huvudet i sanden och låtsas som om det regnar.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”flopper”]5.5ghz 24/7 vill jag se[/quote]

SAmma här, men så lär det inte bli legio.

Marcus Heinemo
Medlem

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Lagl0rden”]Har de limmat på heatspreadern med bättre lim så den överför värme denna gång då? (för oss som inte kör med LN2…)[/quote] Vet du vad lim kostar?! :P[/quote] Lödtenn snarast. Och det är säkert dyrare än kylpasta, men det borde Intel verkligen ha gjort något åt denna gång. I början trodde jag Ivy Bridges värmeproblem handlade om liten yta för värmeöverföring, men sen jag själv sprättat upp ihsen och testat med vattenblock direkt mot kärnan vet jag att problemet låg i den kassa kylpastan (~9 grader lägre med bytt kylpasta, ~17 med vattenblock direkt). Har Intel inte… Läs hela »

anonymous2000
Gäst
anonymous2000

Ni kan räkna med 24/7 5GHz stabila Haswell’s. Haswell är en hel del snabbare per klockcykel också, så räkna med ett hyffsat stor boost från Sandy Bridge.

The Mutt
Medlem
The Mutt