Intel kommer på allvar att ta upp kampen på tabletmarknaden under andra halvan av 2012 när Microsoft lanserar sitt nya operativsystem Windows 8. Nu har processorjätten specificerat vilka krav man sätter på sina partners där det nämns allt från 9+ timmars batteritid till tunna profiler.

Intel detaljerar en grundspecifikation för surfplattor baserade på tillverkarens senaste Clover Trail-plattform. Med en dubbelkärnig Atom Z2760 processor som även stödjer HyperThreading och ”burst mode” (Atoms version av Turbo Boost) för utökad prestanda ska det finns gott om beräkningskraft.

Men Intel är också petiga med vilka övriga specifikationer surfplattorna från företagets partners levereras med. Basfunktionaliteten omfattar två olika storleksmodeller, en traditionell 10-tums modell samt 11-tums hybridmodeller med fysiska tangentbord.

Maximalt 9 millimeter i profil och begränsad vikt

En surfplatta som är för tung eller för tjock kan förstöra plattformens image och Intel sätter därför grundkrav även för de fysiska måtten. Profilen får inte vara tjockare än 9mm och vikten ska ligga på maximalt 680 gram.

Andra viktiga egenskaper är stöd för mobila nätverk där Intel vill att även basversionerna av deras surfplattor ska komma med antingen 3G eller 4G/LTE stöd. Vilket kommer väl till pass då Intel själva numera äger modemtillverkaren Infineon. Man vill även att surfplattorna ska stödja connected standby som gör det möjligt att ta emot information även när plattorna är i vila.

clovertrailtabletBildkälla: Intel genom CNET

Minst 9 timmars batteritid

Batteritiden ska ligga på minst 9 timmar vid användning och runt 30 dagar i viloläge. Detta låter som riktigt hyfsade siffror, men det återstår att se hur dessa specifikationer är framtagna.

Intel har även specificerat en mängd annan funktionalitet som man vill få in i sina surfplattor. Bland annat deras trådlösa skärmteknik Intel Wireless Display, men även kommunikationsteknikerna NFC samt WiFi Direct.

De första surfplattorna med Intels Clover Trail-plattform och Windows 8 kommer att dyka upp under andra halvan av 2012, mer exakta datum än så verkar det inte finnas idag. Men Intel verkar i alla fall försöka sätta en relativt hög ribba i den stundande kampen med ARM på tabletmarknaden.

Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RSwedish BerserkhymerfackamatoDartDanja Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Jag ska ha en w8 tab men frågan är om det blir Nokia, En amd baserad? eller en intel. Hoppas bara på att den tar .mkv så man kan se film på den 🙂

DartDanja
Gäst
DartDanja

[quote name=”hymer”]Jag ska ha en w8 tab men frågan är om det blir Nokia, En amd baserad? eller en intel. Hoppas bara på att den tar .mkv så man kan se film på den :)[/quote]

W8 pas = en liten windows dator. Du kan ju installera vilka program du vill tex. Mediaplayer classic eller VLC. MKV stödet sitter in i plattan som med tex. Android plattor till stor del.

fackamato
Medlem

[quote name=”DartDanja”][quote name=”hymer”]Jag ska ha en w8 tab men frågan är om det blir Nokia, En amd baserad? eller en intel. Hoppas bara på att den tar .mkv så man kan se film på den :)[/quote]

W8 pas = en liten windows dator. Du kan ju installera vilka program du vill tex. Mediaplayer classic eller VLC. MKV stödet sitter in i plattan som med tex. Android plattor till stor del.[/quote]

Jo om det är en x86 tablet. Men då lär ju inte batteritiden bli så häftig.

hymer
Medlem
hymer

Jo dom borde ju ha stödet för det. Enda anledningen till att jag bytte bort wp7 till andriod är för filstödet. Älskar WP7 men kollar på väldigt mycket film och orka konvertera allt.

Svensken
Medlem
Svensken

Ska de fortfarande försöka stänga ute Linux på ARM datorer som kör Windows 8? Hoppas EU kan häva det i så fall. Så ska det inte gå till.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bra där med 9 timmar minimum!
Helt rätt att tillverkarna blir ”tvingade” att tillverka kvalitetsprodukter 🙂