Intel lanserade under förra året Intel Larson Creek och 311-serien SSD-enheter. Denna hade enbart en kapacitet på 20 GB, dock var den tänkt att använda som en cache-lösning för att komplettera en hårddisk. Intel planerar nu dess uppföljare tillsammans med Ivy Bridge.

Intels SSD 311-serie var en mycket udda SSD-enhet på många sätt. Som tidigare nämnt var lagringskapaciteten knappast stor. Den använde sig av NAND-kretsar av typen SLC (Single-level cell), vilket har endast hälften av den kapacitet MLC (Multi-level cell), dock kompenseras detta genom mycket högre hållbarhet och prestanda. När det var en så billiga SSD som möjligt, med så hög prestanda som möjligt Intel ville ta fram så var SLC NAND det bästa alternativet. Speciellt då mycket data kommer skrivas till en SSD ämnad att agera cache-minne åt en större hårddisk.

Detta innebär att med hjälp av speciella algoritmer sparas de filer som används mest på SSD-enheten automatiskt. För att få detta att fungera på Intels sätt krävs det att man har ett moderkort med deras sydbrygga Z68 eller ett av de kommande Z77-moderkorten. För mer information om hur tekniken fungerar kan ni besöka vår grundliga recension av Intel Larson Creek:

Den nya SSD-enheterna vid namn Hawley Creek och SSD 313, ser ut att bli en refresh av Larson Creek utan allt för stor ändringar. Man har krympt SLC NAND-minnena till 25 nanometer, vilket gör dem billigare att tillverka. Gränssnittet består fortfarande av den äldre SATA 3.0 Gbps-standarden, vilket antyder att vi inte ska vänta oss några större prestandaförbättringar.

Modell SSD 311 Larson Creek SSD 313 Hawley Creek
Kapacitet 20 GB 20 GB / 24 GB
Kontroller Intel PC29AS21BA0 ?
Minnesteknik SLC NAND (34nm) SLC NAND (25nm)
Gränssnitt SATA 3.0 Gbps
Sekventiell läshastighet 190 MB/s ?
Sekventiell skrivhastighet 100 MB/s ?
Slumpmässig läshastighet ~35 000 IOPS ?
Slumpmässig skrivhastighet ~25 000 IOPS ?
Strömförbrukning – vila/aktiv 0,07W / 0,085 W ?
MTBF 1 200 000 timmar ?
Formfaktor 2,5-tum (9 mm hög)
mSATA
2.5-tum (7 mm hög)
mSATA
Pris 990 kr ~1 000/1 200 kr

Sett till formfaktorn kommer Hawley Creek i ett vanligt 2,5-tumsformat, dock har man kapat ned dess dimensioner så den endast mäter 7 mm i profil. Precis som SSD 311-serien kommer den även i mSATA-utförande, för de moderkort som stödjer det, eller för tillverkare som vill använda den i sina bärbara datorer.

Priset på 20 GB-modellen väntas bli detsamma som dagens Larson Creek, 1 000 kronor, medan 24 GB-varianten kommer att gå loss för 1 200 kronor. Vi tycker att priserna är i det högsta laget, men tanken med en cache-lösning är att erbjuda en sömlös upplevelse utan att krångla med var man ska spara sin data. Hawley Creek väntas anlända i samband med lanseringen av Intels första 22 nanometer-processorer, Ivy Bridge, som ska lanseras den 8:e april.

Källa: VR-Zone


Relaterad artikel:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid