Veckans rykten om nya entusiastprocessorer i Intels Kaby Lake-familj expanderas med nya uppgifter, som talar om överklockningsvänliga ”Kaby Lake-X”.

2016-02-08: Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter från Benchlife.

I början av veckan bubblade rykten upp om att Intel planerar att utöka sitt processorsortiment som svar på antågande AMD Ryzen. Medan Ryzens toppmodeller i första hand tycks vara ute efter att punktera Intels sortiment i entusiastklassen, såsom åttakärniga Core i7-6900K, så kan även de billigare modellerna med sex eller fyra kärnor komma att bli ett hot mot Intels konsumentmodeller i Kaby Lake-familjen.

Ryktet talar om två nya modeller: Core i7-7740K och Core i5-7740K. Dessa förväntas få högre klockfrekvenser än de nuvarande toppmodellerna i7-7700K och i5-7600K samt högre TDP.

 i7-7700Ki7-7740Ki5-7600Ki5-7640K
Kärnor4 st4 st4 st4 st
Trådar8 st8 st4 st4 st (rykte: 8 st)
KlockfrekvensBas: 4,2 GHz
Turbo: 4,5 GHz
Bas: 4,3 GHz
Turbo: 4,5 GHz
Bas: 3,8 GHz
Turbo: 4,2 GHz
Bas: 4,0 GHz
Turbo: 4,2 GHz
Cacheminne8 MB8 MB6 MB6 MB
GPUIntel HD 630-Intel HD 630-
TDP91 W112 W91 W112 W
OBS! Specifikationerna för i7-7740K och i5-7640K är obekräftade

Intel skippar grafikkretsen

Men enligt nya uppgifter från tyska PCGH är det inte bara klockfrekvenserna som skiljer de nya modellerna från ”vanliga” Kaby Lake. De nya toppmodellerna, som sägs få kodnamnet Kaby Lake-X, uppges även ha fått sin integrerade grafikdel deaktiverad och släppas till den kommande sockeln LGA-2066.

Klockfrekvenserna förväntas öka (mer specifikt ökar basfrekvensen med 100 MHz medan turbofrekvensen är identisk), och TDP-värdet ökar från 91 watt till hela 112 watt.

Bättre värmeledning för överklockning

Samma källor talar även om ett uppdaterat värmeledningsmaterial mellan kislet och processorernas värmespridare. Detta, i kombination med avsaknaden av grafikkrets, kan främja överklockning bortom vad som är möjligt med de redan mycket överklockningsvänliga Kaby Lake-modellerna. Enligt Benchlife kan processorerna komma att lanseras i samband med Skylake-E och styrkretsen X299 under årets andra hälft.

Annons

I vanlig ordning är det här fortfarande rykten som är obekräftade från Intels sida, och även de uppgifter som är korrekta kan eventuellt komma att ändras. Med det sagt så antyder mängden rykten från olika källor i vår mening att det finns åtminstone ett korn av sanning – men hur stort det kornet faktiskt är kommer vi antagligen bli varse först senare under året.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Låter vettigt att det blir till x versionen dessa dyker upp & inte till vanliga kaby lake plattformen, Sen bara positivt att dom skippar inbyggda grafiken för dom som överklockar har separat grafikkort ändå. Men utan inbyggd grafik skulle man önskat sig 6 kärnor också. X plattformen som borde varit Skylake-e är än så länge bara en ny variant av x99 blev väldigt besviken över att skylake-e bantades bort/skalades ner så hårt. ( 6 minneskanaler pci-e4 stöd för hd på minnesplatser osv) Får se om inte mitt nästa bygge blir Skylake-ep istället eller om AMD kommer med nån vettig styrkrets… Läs hela »