Svårigheterna med att ta fram mindre tillverkningstekniker till kommande processorer har börjat göra tydliga avtryck i tillverkarnas lanseringsplaner. Enligt nya uppgifter kommer Intels kommande 10-nanometersteknik användas i tre processorgenerationer istället för två, varpå efterträdaren på 7 nanometer dröjer till nästa decennium.

Just nu befinner sig Intel mitt i produktcykeln för sin 14-nanometersteknik som introducerades med de första Broadwell-processorerna förra året. Skylake är den senaste arkitekturen som har hittat ut på marknaden, och om vi bortser från nylanseringen i form av Baby Lake (som använder samma arkitektur och tillverkningsteknik) så sker inte nästa stora arkitekturella lansering förrän år 2017, när Cannonlake släpps baserat på den kommande 10-nanometerstekniken.

7 nanometer dröjer till 2020

Intels tick-tock-strategi har hittills inneburit två lanseringar per tillverkningsteknik: en krympning av föregående arkitektur följt av en ny arkitektur med den nya transistorstorleken. Svårigheterna med att ta fram nya tillverkningstekniker har inneburit att övergången tar längre tid än tidigare, och enligt uppgifter till The Motley Fool kommer det göra ett desto större avtryck på Intels 10-nanometersstrategi. Efter Cannonlake, som krymper Skylake-arkitekturen till 10 nanometer, kommer den nya arkitekturen Icelake preliminärt hösten år 2018. Därefter kommer ett tredje släpp, som nu uppges få namnet Tigerlake, hösten 2019.

Huruvida Tigerlake kommer vara en uppdaterad arkitektur eller bara en nylansering av Icelake (som Kaby Lake blir för Skylake) framgår inte. Däremot innebär uppgifterna att Intels första 7-nanometerskretsar inte kommer lanseras förrän allra tidigast år 2020. Inför 7-nanometerstekniken disk är det fortfarande oklart om Intel kommer använda den nya UEV-tekniken, som använder lasrar med betydligt kortare våglängd än tidigare för att ”rista” ut transistorerna ur halvledarmaterialet. Flera uppgifter har även talat för att Intel kommer överge kisel som halvledarmaterial efter 10 nanometer.

Uppgifterna har inte bekräftats av Intel, och vi har inte heller några läckta dokument som stödjer en roadmap med Tigerlake innan övergången till 7 nanometer, så som med alla rykten gäller en viss nypa salt tills vidare. Samtidigt pekar allt mot att ny tillverkningsteknik kommer blir mer och mer tidskrävande i framtiden, så att Intel kommer kunna gå tillbaka till att släppa ny tillverkningsteknik vartannat år känns inte särskilt troligt.

Källa: The Motley Fool

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulRK2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Baby lake 😆

Fick mig att skratta lite 😀

Morkul
Medlem
Morkul

Dags att skrota hela X arkitekturen och dess bakåtkompatibiliteten så att de kan börja om från början med en ny mer effektiv arkitektur.

RK2
Gäst
RK2

[quote name=”Morkul”]Dags att skrota hela X arkitekturen och dess bakåtkompatibiliteten så att de kan börja om från början med en ny mer effektiv arkitektur.[/quote] Kanske var det inte det du syftade på, men tillverkningsproblemen har inget med arkitekturen i sig att göra. Den största anledningen att det blivit successivt svårare är man helt enkelt inte kunnat skala ner våglängderna för ljuset i samma takt som de minsta upplösta strukturerna. Om jag inte missat något som hänt på sistone så använder man fortfarande ljus med våglängd 193nm, något som gör varje krympning av processen till en större utmaning än den föregående.… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nej jag syftade på att hela X(86 och 64) plattformen lider av problem från forntida dagar (obs datorålder räknat). För 5-6 år sedan fick Intels egna utvecklare frågan hur pass effektivare CPUs de skulle kunna utveckla om de fick börja om helt från grunden utan att ta hänsyn till någon bakåtkompatibilitet. Svaret blev då att de skulle nog kunna få fram en CPU med 20-25% bättre prestanda och vad jag har hört har den siffran ökat sedan dess. Så min poäng var att för att börja få ut mer prestanda så kommer vi snart inte kunna se till krympning av… Läs hela »