Intel lanserar idag sin S1200-serie processorer för den växande marknaden mikroservrar, nätverkssystem och lagringslösningar. De nya processorerna bygger på dagens Atom-arkitektur med stöd för flera kritiska tekniker som 64-bit-stöd, ECC-minne och virtualisering.

Mikroservrar byggda på små, svagare och strömsnåla processorkärnor växer i popularitet, framförallt är det ARM-baserade lösningar som stått i centrum senaste tiden. Men ARM-arkitekturen saknar i dagsläget stöd för 64-bits minnesadressering och det kommer dröja lite mer än ett år innan det finns tillgängligt. Intel lanserar idag sin lösning som är tänkt att konkurrera mot ARM och medan TDP-värdena kan ses som något högt kommer företaget med några viktiga fördelar.

Framförallt är det 64-bit-stöd och varje processor i Atom S1200-serien har stöd för upp till 8 gigabyte DDR3 1 333 megahertz i en enkanalskonfiguration. Vi återfinner även stöd för ECC (Error-correcting code) som är en mycket viktig funktion att ha i servermiljö, samt stöd för Intels virtualiseringsteknik VT-x. En annan viktig fördel enligt Intel är att de nya processorerna har fullt stöd för x86.

Modell Atom S1220 Atom S1240 Atom S1260
Kärnor/trådar 2/4 2/4 2/4
L2-cacheminne 1 MB 1 MB 1 MB
Frekvens 1,6 GHz 1,6 GHz 2,0 GHz
Minnesstöd 8 GB DDR-1333 med ECC
TDP 8,1 W 6,1 W 8,6 W

Instegsmodellen Atom S1220 kommer med två kärnor, stöd för flertrådstekniken Hyper-threading, 1 megabyte L2-cacheminne och en klockfrekvens på 1,6 gigahertz med TDP-värdet 8,1 watt. Atom S1240 kommer med identiska pappersspecifikationer och den största skillnaden är ett TDP-värde på 6,1 watt, vilket gör det här till den strömsnålaste och troligtvis mest strömeffektiva modellen i serien. Toppmodellen Atom S1260 har klockfrekvensen 2,0 gigahertz men får även ett TDP-värde på 8,6 watt.

De nya processorerna bygger fortfarande på samma gamla Atom-arkitektur och är tydligt Intels svar på ARM som börjat slå rot på servermarknaden. Intel blickar redan framåt och nämner uppföljaren på Centerton som går under namnet Avaton som ska lanseras någon gång under nästa år, troligtvis mot slutet av året. Avaton kommer bygga på en 22 nanometerteknik och troligtvis deras nya Atom-arkitektur som går under namnet Silvermont. Vilket innebär att nästa generations ARM-processorer inte kommer ha Centerton som släpps idag att konkurrera mot, utan en ny generation processorer från Intel.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid