I höstas fick vi en försmak av Intels nya processorer tillverkade i 14 nanometer i och med den nya strömsnåla Core M-serien. Nu är det dock dags för Broadwell att debutera på bredare front i det bärbara segmentet – femte generationens bärbara Intel Core-processorer är här.

När Intel lanserade Core M-serien i höstas var det passivt kylda enheter som stod i fokus, som något av ett kvitto på att Intel har lyckats pressa ner sin strömförbrukning och värmeutveckling rejält. Det var dock inte någon fråga om entusiastprocessorer, utan snarare positionerade Intel sina Core M-processorer någonstans mellan de vanliga Core i3-, i5- och i7-processorerna och de allra mest strömsnåla processorerna i Atom- och Celeron-familjerna.

Ny tillverkningsteknik innebär dock inte bara lägre strömförbrukning utan också att det går att klämma in mer transistorer på samma yta med bibehållen förbrukning, vilket därigenom ger en prestandaökning. Det är precis det som är planen med femte generationens Core-processorer som lanseras nu under CES.

Den nya serien går under kodnamnet Broadwell-U och tar som namnet antyder över efter tidigare Haswell-U, med fokus på hybrider och bärbara datorer med två kärnor och 15 till 28 watt TDP. De nya processorerna blir dessutom pinkompatibla med Haswell, vilket innebär att tillverkare kan uppgrara sina existerande modeller utan några större ingrepp.

De bäst presterande processorerna ur den här serien blir Core i7-modeller med 28 watt TDP och två kärnor samt hyperthreading – modeller med fyra kärnor kommer lanseras längre fram. Både Core i5 och Core i3 finns även med 28 watt, och alla tre familjer finns även med 15 watt. Alla 28-wattsmodeller använder Intel Iris 6100-grafik, medan 15-wattsmodellerna finns med HD 6000, HD5500 samt en ny Broadwell-specifik HD-krets. Sistnämnda används i de Broadwell-baserade Celeron- och Pentium-processorerna, som även är de modeller som saknar hyperthreading.

I och med att den mindre tillverkningstekniken på 14 nanometer tillåter fler transistorer att användas på samma yta så får Broadwell-U ett transistorantal på 1,9 miljarder för de största modellerna och 1,3 miljarder för de mindre modellerna – 600 respektive 240 miljoner fler än motsvarande Haswell-modeller.

De nya processorerna håller redan på att skeppas ut till tillverkare, så de första enheterna med Broadwell-U borde dyka upp i handeln inom de närmaste veckorna. Vi räknar även med att få stifta bekantskap med en del av dem på mässgolvet i Las Vegas under veckan.


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Och med dom bättre av dessa ultrasnåla 15 watts ULVer kommer man äntligen kunna spela BF3/BF4 i ultralåga inställningar i ultraacceptabel framerate. Iaf om man ska tro ultrapreliminära benchmarks.

Med det sagt borde man vara ultranöjd med Broadwell-U, så länge man inte är en ultrakräsen gamer.