Intel har nu lyft bladet från munnen och berättat mer om företagets storsatsning på de nya supertunna datorer man valt att kalla Ultrabook. När Intel nu detaljerar konceptet med Ultrabooks är man tydlig med vilka riktlinjer som systemen byggs efter. Bland annat ska en Ultrabook vara som mest 21mm tjock samt erbjuda minst 5 timmars batteritid och omedelbara uppstarter.

Ultrabook plattformen kommer att introduceras i tre olika faser. Intel avslöjar att den första fasen startas med deras andra generationes Ultra-low voltage processorer i Core-familjen. Med andra ord de nya 17 watt Sandy Bridge-processorer som bland annat hittat in i senaste versionen av Apple MacBook Air. Men på det stora hela ser Intels Ultrabook-plan ut som följande;

ultrabook

 • Fas 1: De första Ultrabook-systemen börjar säljas under slutet av 2011 med Intels ULV Sandy Bridge processorer.
 • Fas 2: Intel lanserar i första halvan av 2012 Ultrabooks med nya Ivy Bridge-processorer, tillverkade med extremt strömsnål 22nm-teknik och 3D-transistorer. Ivy Bridge kommer med högre prestanda, lägre förbrukning och nya gränssnitt som USB 3.0 och Thunderbolt.
 • Fas 3: Under 2013 tar Intels Haswell-arkitektur tar Ultrabook-konceptet till sin spets med dynamisk strömförbrukning och ytterligare prestanda och energisparförbättringar.

Intel menar onekligen allvar med sin ultrabook-plattform och vad som är kanske ännu viktigare för oss konsumenter är att man tvingar sina partners att följa flera tydliga riktlinjer. Vilket bör betyd att man kan förvänta sig viss prestanda och funktionalitet av de system som säljs som ”Ultrabooks”. De punkter Intel specificerat för första generationens Ultrabook-datorer är följande;

 

 • Tunna / lätta konstruktioner
  Mindre än 21 mm tjock – några mycket tunnare än ens det.
 • Ultrasnabb uppstart
  Intel Rapid Start-teknik får ditt system igång snabbare, även från den djupaste sömn, vilket sparar tid och batteritid.
  PC:n vaknar upp nästan omedelbart – Snabb tillgång till dina data och program
 • Förlängd batteritid
  Ultrabooks kommer att erbjuda 5 timmars batteritid även i de tunnaste formfaktorer medan vissa system levererar 8 timmar eller mer för en hel arbetsdags användning.
 • Säkerhetsfunktioner
  Bios / Firmware förberett för att exponera maskinvarufunktioner för Intel Anti-Theft Technology och Intel Identity Protection Technology

Intel poängterar att man själva är extremt laddade inför sin satsning på Ultrabook-konceptet och vi kan inte göra annat än att hålla med. Mer prestanda och funktionalitet i smidigare format är aldrig fel.

Det enda riktiga problemet för Intel och deras partners verkar vara att få rätt med prissättningen. Som tidigare rykten avslöjat sägs flera partners vara skeptiska till priserna på Ultrabook-plattformen. Där man talar om nära nog femsiffriga belopp för att nå de specifikationer som Intel begär av plattformen.

UX213

ASUS UX21 ser ut att bli en av de första Ultrabook-modellerna på marknaden, lita på att vi håller ögonen öppna efter lanseringsdatum och slutgiltiga prisuppgifter.

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Det här ser man verkligen fram emot. ASUS UX21 borde ju komma nu i september om man ska hålla sitt Q3 löfte.