Intel Lunar Lake, som kan lanseras under 2025, kommer att få en helt ny arkitektur som designats om från grunden, avslöjar Intel. Fokus ska ligga på energieffektivitet för mobila enheter.

Senare i år väntar vi lanseringen av Intel Core, 14e generationen, kallad Meteor Lake. Meteor Lake ska debutera Intel 4-processnoden. Under 2024 lanseras Arrow Lake med än tillverkningsnod kallad 20A (A som i Ångström, en tiondels nanometer). Nu får vi de första detaljerna om generationen efter det. Lunar Lake kan potentiellt göra debut 2025, även om planeringen så långt in i framtiden brukar vara flytande. Lunar Lake ska baseras på en kommande processnod som skulle kunna kallas Intel 18A. Enligt Intel kommer Lunar Lake bli en generation med en helt ny arkitektur. Intels Michelle Johnston Holthaus säger till analytikern Ian Cutress att den ska göras om från grunden.

Energieffektiv för laptops

Fokuset för den nya arkitekturen ska vara energieffektivitet, prestanda per watt och mobila enheter. Prestanda per watt är viktigt för mobila enheter men påverkar också vilka möjligheter det finns att skala prestandan för stationära datorer. I likhet med till exempel Tiger Lake kommer dock förbättringarna som introduceras med Lunar Lake vara mer eller mindre helt fokuserade på mobila enheter. Det är med andra ord inte helt säkert att Lunar Lake blir en stationär generation men att vi får se arkitekturella förbättringar som letar sig till stationära datorer på andra sätt. Dessa planer kan justeras med tiden, på samma sätt som att det finns rykten om att Meteor Lake kan bli en främst mobilorienterad generation.

Intel verkar vara måna om att presentera en framtid som till stor del är fullpackad med kontinuerliga nyheter. Främst på tillverkningssidan, där företaget haft problem i många år. Företaget ska bekräfta fler detaljer om sina kommande generationer i samband med sin nästa kvartalsrapport, den 26 januari.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid