Moorestown är utvecklingsnamnet för Intels nästa generations Atom-plattform. Intel Atom har fått ett något skamfilat rykte efter sin undermåliga prestanda i PC-miljö. Men Intel har hela tiden hävdat att Atom varit början på något större och om vi ska tro processortillverkaren själv är vi nu snart där.

Moorestown ska öppna dörrarna för nya marknader och primärt mobiltelefoner och tablets står på prioritetslistan. Den processorprestanda som var undermålig i PC-miljö är nu helt plötsligt imponerande i ultramobil miljö.

Intel Atom Z6xx-serien kommer att byggas på 45-nanometerteknik och med 140 miljoner transistorer finns det plats för både en CPU-kärna samt GPU-krets.

Intel Atom Z6xx-serien har utvecklats under namnet Lincroft och paras tillsammans med strykretsen Langwell (Intel Platform Controller Hub MP20) som specifikat ska ge helt nya nivåer av batteritid. Intel hävdar att Moorestown har 50 gånger lägre strömförbrukkning vid vila, 20 gånger lägre vid musikuppspelning och 2-3 gånger lägre vid videouppspelning.

Med sin integrerade GMA 600 grafikkrets som baseras kring en PowerVR SGX arkitektur ska Moorestown stödja filmuppspelning av 1080p material vid 20Mbps.

Intel Atom Z6xx-serien kommer att arbeta i klockfrekvens på upp till 1,5GHz för smartphones och upp till 1,9GHz för tablets och andra handhållna enheter. Prestandan hävdar man i vissa fall är många gånger högre än hos konkurrerande ARM-arkitekturer, vilka används oftast i dagens ultramobila marknad.

Intels nya Atom Z6xx-serie av processorer ska finnas tillgänglig idag och med stöd för Wi-Fi, 3G/HSPA, WiMAX och operativsystem som Android, Meego och Moblin väntas vi få se nya intressanta produkter på marknaden under andra halvåret 2010.

En djupgående artikel kring Moorestown och Atom Z6xx-familjen finns även att hitta på Anandtech.com.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments