Vi har knappt hunnit få ut SSD-enheter med 25nm NAND Flash på marknaden och redan nu har IMFT ( Intel Micron Flash Technologies ) tillkännagett att de har nya NAND-kretsar på gång tillverkade på 20nm. Men dessa kretsar är ännu inte mogna för konsumentmarknaden och kan ta tid innan vi ser dem i en faktiskt slutprodukt.

Den nya kretsen på 8GB mäter endast 118mm² vilket är ~42% mindre än tillverkarnas 8 GB-krets baserad på 25nm som mäter 167mm² och hela syftet med att ännu en gång gå ner till en ny tillverkningsprocess är precis som alltid att driva ned kostnaderna, något som är mycket välkommet bland de sugna entusiaster som är på jakt efter en SSD-enhet idag för att råda bot på hårddisken som är den största flaskhalsen i de flesta systemen.

20nm_NAND

IMFT:s 8GB 20nm NAND Flash

Den nya kretsen från IMFT väntas dock inte driva ner kostnaderna lika mycket som tidigare när man bytt tillverkningsprocess, från 50nm till 34nm sjönk priserna på SSD-enheter med ungefär 50% och vi bör få se ungefär samma siffra på 25nm framöver. Men med ökade tillverkningskostnader och en världsledande tillverkningsprocess kan vi bara vänta oss ett se en prissänkning på 20-30% enligt Anandtech.

34nm_25nm_20nm_8GB_NAND

Jämförelse på 8GB NAND MLC Flash av IMFT, 34nm, 25nm respektive 20nm

Ett hett ämne idag är hur lång livslängd en SSD-enhet egentligen har då det är begränsade till ett visst antal skrivningar innan minnescellerna helt enkelt går sönder. IMFT:s 50nm NAND klarade av 10 000 skrivningar per minnescell en siffra som sjönk till 3 000 till 5 000 med 34nm, ett värde vi även ser i deras 25nm-kretsar. Enligt IMFT kommer även deras 20nm att behålla samma värde men mycket är upp till att kontrollerchipen som paras ihop med de nya 20nm-kretsarna har bra ECC/NAND-funktioner vilket är något man redan implementerat i mycket större utsträckning än tidigare tillsammans med 25nm-kretsarna. För mer information om detta rekommenderas vår recension av Intel 320 SSD som nyttjar 25nm NAND där vi går in djupare på ämnet.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
langAnton KarmehedHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

klart intressant, är det här vi kommer se Intels verkliga fokus måntro efter kontrollernederlag mot sf2000 etc och problem med tidigare tillverkningstekniker? en snabb fix med 510 och 320 och sen lägga krutet på att ligga före med 20 nm kanske.. de rodde ut p4 fiaskot på det sättet kanske får vi se en favorit i repris? 😛 är det någon som kan ta stryk en period och vänta in nästa generation så är det intel

Anton Karmehed
Admin

Mer SSD för pengarna det är vad vi vill se.. Sen blir det ju intressant att följa Intel som sagt, de är nog en av få tillverkare som helt enkelt kan bestämma sig för om de vill bli ledande/ligga i täten, eller helt enkelt spara kostnader och utveckling genom att lägga sig på en ”bra nog” nivå. För om man bara ger sig fasen på att satsa på SSD-marknaden med egna kontrollers osv så blir det nog svårt även för SandForce att stå emot i längden. Den pengapungen man har till sitt förfogande är ju inte utan denna värld..

lang
Medlem
lang

Skönast vore ju om de slutade sälja mekanisk diskar o bara sålde ssd.
Dels för priset och en standard som alla har.
Så man slipper bli ruinerad när man ska köpa ssd.