Trots sina fördelar så kommer SSD-enheter med sina brister, bland annat är ett mer eller mindre måste för TRIM. Problemet är att TRIM-kommandot inte kunnat skickas ut till SSD:er i RAID, någonting Intel ska ha löst i sina senaste drivrutiner som är på ingång.

När det kommer till lagringsenheter på datorer har det alltid varit som så att när man raderat en fil, så har den legat kvar till dess att den skrivits över av en ny fil. Det här var inga stora problem för mekaniska hårddiskar, men visade sig vara en akilleshäl för SSD-enheter som tappade större delen av sin prestanda när de fylldes. SSD:er använder sig av flashminne med minnesceller och att skriva över ett minnesblock är en lång och plågsam process i datorvärlden.

När allt minne skrivits en gång är det inte bara att skriva över den med ny data. Den gamla data måste först läsas till cache-minnet för att raderas, och sedan går det att skriva över ny data. Det märks av när detta händer, då många använder rapporterade frysningar av systemet som ibland varade flera sekunder. Boten på problemet var TRIM, ett kommando operativsystemet skickade ut till SSD-enheten. Det rapporterar att datan inte längre används och raderar den i förväg innan användare faktiskt behöver den.

TRIM fungerar dock inte med RAID-konfigurationer, så användare som vill uppleva ännu högre prestanda får klara sig utan det. Intels nya RST 11.5-drivrutiner (Rapid Storage Technology) som är i alpha-stadiet ska lägga till TRIM-stöd tillsammans med RAID 0. RAID 0 kort förklarat, sätter ihop två lagringsmedier till en partition och ger dem en teoretisk prestandaökning på 100 procent.

Alpha-versionen av Intel RST 11.5 släpptes den 5:e augusti, vilket talar för att beta-version men inte minst en slutgiltig version borde finnas tillgänglig inom de kommande månaderna. RAID 0-stödet bör gälla samtliga SSD-enheter med ett Intel-moderkort som får stöd för RST 11.5.

Källa: StorageReview

Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonOndjultomteMinkyBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Sweeeeet!!!

Minky
Medlem
Minky

Innebär detta också stöd för RAID-10? Då redundans är att föredra, speciellt för servrar 🙂

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Äntligen!