Konceptet är nu i full rullning, och vi har bara sett några av de modeller som ska finnas på CES i skrivande stund. Intels första keynote gällande Ultrabooks är nu över, och mellan allt marknadsföringssnack fanns plats för nya tekniker vi har att vänta oss längre fram i tiden.

Efter Intels första framträdande på CES låter det som att mer kommer senare. Företaget talar intensivt om framtiden, och framtida tekniker men inte om dagens Ultrabooks på marknaden idag. De se att 2011 skulle bli en inkörnings period, medan 2012 faktiskt blir året då konceptet får ett riktigt avspark och att priserna kommer ned i nivåer som bättre passar den stora massan.

Intel säger även att de kommit till insikt med den bredare massans tankesätt: de köper inte en processor, de köper en färdig produkt, en helhet och en upplevelse. Intel har slaviskt fokuserat på att leverera processorer som presterar, men kommer framöver att satsa mer på just den här helheten som folk köper på butikshyllorna.

ASUS_Eee_Pad_Slider2Ultrabooks liknande ASUS Eee Pad Slider anländer senare i år med Windows 8

Så vad har vi att vänta från framtidens Ultrabooks? Vad vi länge skrivit om visades upp, roterbara skärmar och ”slider”-liknande enheter som gör att man snabbt kan transformera sin dator från en bärbar dator till en surfplatta. De här modellerna kommer självklart inte finnas i handeln förrän lanseringen av Windows 8 sker under årets tredje kvartal, då Windows 7 i ärlighetens namn inte är behagligt att använda med en pekskärm.

Kincet-liknande tekniker kan hitta in i Ultrabooks framöver. Medan det ännu är i ett prototyp-stadie visade Intel upp när de spelade på en dator genom att dra sin hand i luften, för att ladda en slangbella och skjuta sönder fönster. Vad mer man kan tänkas göra med endast handgester låter vi våra läsares fantasi bestämma.

Man pratade även om hur tekniken har hunnit ifatt våra förväntningar, och att det finns tillräckligt med beräkningskraft att göra så mycket mer än att använda sin dator, som just en dator. I ett samarbete med företaget Dragon arbetar Intel långsiktigt på att ta fram röststyrning, eller mer korrekt att låta slutanvändare prata med datorn. Man kan argumentera om att Apple Siri redan har denna förmåga, men tanken är nog mer att kunna sköta det lokalt utan att behöva vara uppkopplad mot ett nät och en stor datorbas.

Större skärmar kommer till Ultrabook-sfären

Intel hade i en undersökning frågat de som inte var intresserade av en Ultrabook – varför? 28 procent svarade att de inte tyckte om begränsningarna på skärmstorleken. Intel som reglerar koncept sa att de till en början inte förstod varför konsumenter vill ha en större Ultrabook. Men allt fler börjar lägga ett extra öga på designen än tidigare, men vill inte kompromissa med storleken. Därför ska Intel ha öppnat upp möjligheten för tillverkare att utveckla Ultrabooks i storlekarna 14- och 15-tum (vi antar de menar standarstorleken 15,6-tum).

Vi antar att man däremot behållt hårda krav som att de max får väga 1,4 kg, och inte mäta mer än 20mm i bredd vilket talar för att det troligtvis inte blir en lätt uppgift att utveckla så stora Ultrabooks. Intel säger att vi kommer få se de första Ultrabook-datorer i dessa storlekar under den första halvan av året – och vi antar att det bara är en tidsfråga innan 17,3-tums Ultrabooks anländer också.

Intel har en lång väg kvar att gå med sina Ultrabooks, men det låter som att många Ultrabook-centriska tekniker ligger en bit bort fram i tiden och vi får känslan av att Intel vill att vi ska vänta på att dessa dyker upp i slutprodukter. Natten till onsdag svensk tid ska företagets vd Paul Otellini, göra ett stort tillkännagivande värt att vänta på enligt Intel, men vad exakt detta är får vi helt enkelt vänta och se.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid