Intel har för närvarande fullt sjå att få rätsida på den sjunkande Sandy Bridge-plattformen men samtidigt filar världens största halvledartillverkare på en ny plattform som riktar sig mot entusiaster och extrema användare, deras LGA2011 plattform. Sandy Bridge E sägs lanseras under fjärde kvartalet och då med fyrkanalig minneskontroller och nya styrkretsar.

Intels LGA2011 plattform kommer att ta över efter LGA1366 som under lång tid varit Intels sista utpost för prestandaanvändare och fortfarande den enda plattform där konsumenter kan nyttja sex kärnor i en Intel CPU. Vi har under lång tid fått indikationer på att Sandy Bridge E skulle vara planerad för lansering under fjärde kvartalet och även om man på X-bit labs hävdar att tredje kvartalet varit på bordet ska Intel ny slutligen bestämt sig för att lägga lanseringen i slutet av året.

Sandy Bridge E bygger på samma grundarkitektur som mellanklassplattformen Sandy Bridge. Med tanke på den mycket fina prestanda vi sett från Sandy Bridge bådar detta givetvis gott och LGA2011 plattformen har flera trumfkort i arsenalen. 

En av de största anledningarna till att Intels entusiastplattform kräver hela 2011 kontaktben i sina moderkort är att Sandy Bridge E utrustas med en fyrkanalig DDR3-minneskontroller. Vilket alltså bör ge upp till dubbelt så hög minnesbandbredd som Sandy Bridges tvåkanaliga minneskontroller i samma klockfrekvenser.

lga1366
LGA1366 sockeln ersätts under fjärde kvartalet av LGA2011 sockeln och Sandy Bridge E.

Andra skillnader är större cacheminne, 4 till 8 CPU-kärnor, HyperThreading, 40 st. PCIe kanaler (20 st. i Sandy Bridge) samt kanske viktigast av allt, individuella basfrekvensgeneratorer för databussar till SATA och USB-gränssnitten. Vilket betyder att så kallad bussöverklockning kommer att fungera alldeles utmärkt på LGA2011-plattformen. Något som givetvis ses mycket positivt hos överklockare och entusiaster.

Fram till lanseringen av Sandy Bridge E kommer Intel att uppdatera sin nuvarande LGA1366 plattform. Bland annat med ett nytt sexkärnigt flaggskepp, Core i7-990X Extreme Edition. En processor som arbetar med en klockfrekvens på 3,46 GHz och 12MB cache väntas dyka upp på marknaden inom kort.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BirksAnton KarmehedHenrik BerntssonPeter Blomfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Hm jaha ja… November gissar jag på. Då kanske man skippar 1155 helt. Bulldozer eller SB E 🙂

Peter Blom
Medlem

Det ska bli riktigt spännande och se vad det blir för prestanda. En SB med 8 kärnor och lite pimpade busshastigheter låter inte helt fel….

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Peter Blom”]Det ska bli riktigt spännande och se vad det blir för prestanda. En SB med 8 kärnor och lite pimpade busshastigheter låter inte helt fel….[/quote]
hehe kan duga i krig 😀 Men det är lång väntan till Q4, speciellt när man sitter med ett system som behöver uppgradering ..

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”Anton Karmehed”]Jo det är ju det med lanseringsdatumet, ändå större problem blir nog kostnaderna är jag rädd. Troligtvis kör man en X68 + Extreme Edition lansering som kräver en budget på typ 13 000 bara för CPU och moderkort. Jag hoppas att jag har fel, men tyvärr är det nog överhängande stor risk att LGA2011 till en början blir en väldigt dyr plattform, precis som LGA1366 var.[/quote]
Då är det hög tid att börja spara då =D
Kan folk lägga 6000 på grafikkort som man uppdaterar ett par tre gånger innan man byter cpu så är det väl värt pengarna!