Intel fick som bekant kasta sitt grafikkortsprojekt Larrabee i papperskorgen men även om satsningen på ett konsumentinriktat grafikkort lades ner har grundarkitekturen fått nytt liv. Intel Many-Integrated-Cores heter projektet och nu talar man om nästa generations MIC-produkter som under namnet Knights Corner ska byggas med 22nm och 3D-transistorer.

Intel Knights Ferry heter de utvecklingsplattformar som Intel skeppar till sina partners och ser på håll ut som ett vanligt PCI Express-grafikkort men den Larrabee-baserade kretsen är byggd kring tiotals mindre x86-kärnor. Släktskapet med Intels Xeon-processorer och x86-arkitekturen ska göra det lätt för CPU-applikationer att dra nytta av den parallella arbetskraften i Knights Ferry och med Intels nya och strömsnåla 22nm-teknik bör man kunna höja prestandan avsevärt.

Idag använder Intels 45nm MIC-lösningar upp till 32 separata x86-kärnor vilket ger en prestanda på ungefär 1 TeraFLOPS i testprogrammet SGEMM. Detta kan jämföras med ungefär 800-900 GigaFLOPS för NVIDIA Tesla och runt 1,6-1,8 TeraFLOPS för AMD FireStream. Med sin nya 22nm-teknik väntas Intel kunna klämma in ett 50-tal x86-kärnor i utvecklingskorten Knigts Ferry, vilket enligt Intel själva ska göra det möjligt att med lätthet fördubbla den nuvarande prestandan.

intel.knightsferry

Intel säger att man jobbar med flera tunga servertillverkare för utveckling av system byggda kring Knigts Corner plattformen, något som kan ge tung konkurrens till AMD och NVIDIA på GPGPU-marknaden när de nya produkterna lanseras nästa år.

Källa: HPC Wire

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonhaxxorkingSwedish Berserk-Boris-Birks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ännu en marknad giganten Intel ger sig in på. Ser ut att kunna ge konkurrens mot Nvidia och AMD korten.

Bra eller dåligt?

Moffer
Medlem
Moffer

Hur i helsike ska man koppla det till datorn? Var är DVI portarna?

al0be
Medlem
al0be

[quote name=”Swedish Berserk”]Ännu en marknad giganten Intel ger sig in på. Ser ut att kunna ge konkurrens mot Nvidia och AMD korten.

Bra eller dåligt?[/quote]Som jag förstog det så ska detta kort enbart beräkna, inget annat.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”Moffer”]Hur i helsike ska man koppla det till datorn? Var är DVI portarna?[/quote]
Det är en plug-in parallell gpu och inte ett grafikkort (gpgpu)

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”al0be”][quote name=”Swedish Berserk”]Ännu en marknad giganten Intel ger sig in på. Ser ut att kunna ge konkurrens mot Nvidia och AMD korten.

Bra eller dåligt?[/quote]Som jag förstog det så ska detta kort enbart beräkna, inget annat.[/quote]

Lite luddigt skrivet av mig men syftade på Nvidia Tesla och AMD FireStream.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”al0be”][quote name=”Swedish Berserk”]Ännu en marknad giganten Intel ger sig in på. Ser ut att kunna ge konkurrens mot Nvidia och AMD korten.

Bra eller dåligt?[/quote]Som jag förstog det så ska detta kort enbart beräkna, inget annat.[/quote]

Lite luddigt skrivet av mig men syftade på Nvidia Tesla och AMD FireStream.[/quote]
Det var bara en tidsfråga innan det här hände, Knights Ferry är Intels sätt att ta till vara på den långa och dyra utvecklingen av Larrabee som den är baserad på. Konkurrens är aldrig fel så låt den bästa vinna 🙂

-Boris-
Medlem
-Boris-

Det där är ett hot mot AMDs och Intels GPGPU satsningar. Men med tanke på att AMD nu slänger sin VLIW och gör det lättare att programmera för deras GPUer och därmed få ut kraften så blir det svårt, allra helst som man för varje generation kommer göra grafikkorten allt mer processorlika.

Samtidigt så kommer ju varje generation av Fusion att gå samma väg. Om bara ett par generationer skulle de dela ”front end” med processorn och bli ganska likt det FPUer är idag.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”al0be”][quote name=”Swedish Berserk”]Ännu en marknad giganten Intel ger sig in på. Ser ut att kunna ge konkurrens mot Nvidia och AMD korten. Bra eller dåligt?[/quote]Som jag förstog det så ska detta kort enbart beräkna, inget annat.[/quote] Lite luddigt skrivet av mig men syftade på Nvidia Tesla och AMD FireStream.[/quote]Det var bara en tidsfråga innan det här hände, Knights Ferry är Intels sätt att ta till vara på den långa och dyra utvecklingen av Larrabee som den är baserad på. Konkurrens är aldrig fel så låt den bästa vinna :)[/quote] Nej man blir inte överraskad över detta.… Läs hela »

Leet Haxxor
Medlem
Leet Haxxor

Oh noes, inte du med Anton. 🙁
Ja har sett hundratals artiklar där journalister har gjort samma fel.
Rätta mig om jag har fel men FLOPS skrivs inte som FLOP i nån sorts singularis form. ”S” står för ”Seconds”. Tar du bort S is slutet o skriver 1 TFLOP så blir det 1 Tera Floating point Operations per……. per vad? dag? år?
Det ska heta 1 TFLOPS! Att de e just ”per SEKUND” är en rätt så viktig del av hela systemet. 😉

Mitt heliga krig mot FLOP fortsätter!!
🙂

//haxX

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”haxxorking”]Tar du bort S is slutet o skriver 1 TFLOP så blir det 1 Tera Floating point Operations per……. per vad? dag? år?[/quote]
Tera Floating Point Operation Per GrammatikOlle at NordicHardware, mera känt som TeraFLOPGONH 😉

Sant viktig detalj fixar till det!