Intel har tidigare i sommar påbörjat masstillverkning av sina nya NAND flashkretsar som med 25nm-teknik ska öppna dörren för kraftigt ökad lagringskapacitet. Nu har vi nåtts av trovärdiga uppgifter som pekar på att 25nm-produkter inte kommer att dyka upp förrän i februari 2011 men då i stora kvantiteter.

När processorgiganten Intel lanserade sin andra generations SSD-enheter under 2009 var efterfrågan långt högre än tillgängligheten en bit in på 2010. Den goda nyheten är att Intel inte ämnar göra samma misstag med sin tredje generations SSD-enheter. Som tidigare nämnt har man redan satt igång masstillverkningen av sina NAND-flashkretsar med 25nm-teknik och med goda yields ska man vid lanseringen ha möjlighet att täcka även stor efterfrågan på marknaden.

Intels första SSD-enheter med 25nm-teknik väntades tidigare ut på marknaden redan under fjärde kvartalet 2010. Men enligt färska uppgifter till NordicHardware kommer vi under denna period endast få se en refresh av Postville med en ny 120GB modell i konsumentserien X-25M, fortfarande med dagens 34nm minneschip samt G2-kontroller. Men med en mer marknadsanpassad lagringskapacitet. Prestandan förväntas inte vara förändrad mot dagens G2-modeller, åtminstone inte nämnvärt.

Intels G3-serie av SSD-enheter som då inte förväntas ut på marknaden förrän i februari nästa år sägs dock få märkbart högre prestanda än dagens generation. Något som enligt våra källor legat högt upp på prioritetslistan hos Intel. Med en fortfarande konkurrenskraftig prestanda i flesta avseende låter detta givetvis positivt, samt att vi inte borde se samma problem med tillgänglighet som vid den senaste lanseringen.

Tyvärr får vi alltså hålla ut något längre innan Intel släpper lös sina nya enheter och vi hoppas fram tills lanseringen får reda på lite mer detaljerad information om prestanda och specifikationer.

Det kan även vara värt att nämna att andra tillverkare redan visat upp SSD-enheter med Intels nya 25nm NAND-flashkretsar. Men det är föga sannolikt att någon har möjlighet, eller tillåts att lansera SSD-enheter med minneskretsarna innan Intel börjar skeppa sin G3-serie. Detta är dock än så länge bara kvalificerade spekulationer från vår sida.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisHenrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

rackarns osis att man ska ligga på sträckbänken till februari 😛 den som väntar på något gott ..

Henrik Berntsson
Admin

mm den verkliga prestandan är bra på g2 därför är det extra spännande med 25 nm och nästa generation. det har varit rimliga priser på g2 jämfört med konkurrensen vid lanseringen så det är riktigt intressant att följa deras nya släpp om de resonerar likadant

this
Medlem
this

Väntar definitivt tills G3 anländer. Då priserna förhoppningsvis kommer pressas något.