Ultratunna bärbara datorer blir ett allt större marknadssegment och Intel har nu introducerat två nya processorer ur elfte generationens Core U-serie. En av dessa tar produktsegmentet till klockfrekvenser på upp till 5 GHz.

Intels presentation under Computex 2021 var inte direkt fullspäckad med nya processorer som visades upp. Bland det som faktiskt visades finns däremot två nya processorer för ultratunna bärbara datorer. Dessa i form av en Core i7 och en i5-enhet ur tillverkarens U-serie baserad på elfte generationens Core-arkitektur.

De nya processorerna går under namnet Core i7-1195G7 och Core i5-1155G7. Dessa kan ses som en minimal uppfräschning av processorserien. Det rör sig om två fyrkärniga processorer med åtta kärnor. Båda kommer utrustade med Intel Iris Xe-grafik och tar sina platser ovanför Core i7-1185G7 respektive i5-1145G7. Processorerna kommer med samma mängd cacheminne, TDP-värde samt minnesstöd som sina i7 och i5-syskon. Vad som skiljer dessa åt är dock de smått uppskruvade klockfrekvenserna.

Sett till klockfrekvenserna kommer Core i5-1155G7 med en standardrekvens på 2,5 GHz, en turbofrekvens på 4,5 GHz och en maximal turbofrekvens över samtliga kärnor på 4,3 GHz. Här ligger standardfrekvensen 100 MHz under syskonet i5-1145G7, resterande frekvenser ökas dock med 100 respektive 300 MHz. Även den integrerade grafikkretsen har sett sin klockfrekvens ökas med 100 MHz.

Sett till Core i7-1195G7 är det samma visa. Standardfrekvensen ligger 100 MHz under sitt närmsta syskon men den maximala turbofrekvensen för en kärna har ökats med 200 MHz. När det kommer till den maximala turbofrekvensen för samtliga processorkärnor samtidigt har denna ökat med 300 MHz. Likaså har grafikkretsens klockfrekvens ökat från 1,35 GHz till 1,40 GHz.

Det är inga gigantiska ökningar i klockfrekvenser men detta innebär att Intels Core U-serie nu sträcker sig upp till 5 GHz. Något som får tillverkaren att kasta lite skugga över utmanaren AMD och deras processor Ryzen 7 5800U under sin presentation.

Hur pass Intels nya processorer faktiskt står sig mot sina syskon och sina konkurrenter än något som återstår att se. Enligt Intel ska det innan årsskiftet ha lanserats över 60 olika bärbara datorer baserade kring de två nya processorerna. Något som förhoppningsvis innebär att vi inte behöver vänta allt för länge på tester från andra än Intel själva.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid