Efter att ha överklockningsbara toppmodeller på hyllorna under några månader kommer nu Alder Lake för andra segment. Det vill säga processorer utan stöd för överklockning, nya processorkylare och styrkretsar som inte lägger sig i det absolut översta segmentet.

När Intel först lanserade processorarkitekturen Alder Lake rörde det sig om sex olika enheter. Tre med integrerad grafikkrets och tre utan. Samtliga baserade på arkitekturens toppdesigner för konsumenter. Nu har det blivit dags för dammarna att brista ordentligt och släppa ut arkitekturen på bred front för övriga segment. Allt från instegsmodeller till prestandafokuserade enheter för stationära datorer och nya styrkretsar.

22 nya processorer

Sett till processorer som kommer bli tillgängliga att släppa ner i stationära datorer handlar det om hela 22 olika modeller. I prestandatoppen ser vi Core i9-12900 med totalt 16 kärnor och 24 trådar och en maximal turbofrekvens på upp till 5,1 GHz. Enheten skiljer sig från sina K och KF-syskon på få punkter. Bland annat att denna enhet är låst för seriös överklockning och energiförbrukningen börjar här på endast 65 W.

Intel sjösätter även fyra nya Core i5-processorer. Dessa har dykt upp i databaser som huserat resultaten för tidiga tester under den senaste tiden. Processorerna har spåtts bli något av en publikfavorit bland de nya Alder Lake-enheterna. Hos Core i5-12600, 12500 och 12400(F) ser vi dock inga energieffektiva kärnor. Här rör det sig istället om sex prestandakärnor med HyperThreading för totalt tolv trådar. Här sjunker klockfrekvenserna till en maximal frekvens på 4,8 till 4,4 GHz beroende på modell. Även den maximala energiförbrukningen minskar till 117 W för de fyra modellerna.

Intel passar även på att utöka utbudet av Alder Lake-processorer med en serie av lågenergienheter. Dessa bär ett T-suffix och kommer med lägre klockfrekvenser och således lägre maximal energiförbrukning.

Totalt är det nio olika processorer som kommer i detta energisnåla utförande. Dessa sträcker sig från ytterligare en upplaga av toppmodellen i form av Core i9-12900T ner till tvåkärniga Celeron G6900T. Alltså inga exklusiva enheter för just denna serie. Det handlar om några av de tidigare listade Alder Lake-processorerna i mer blygsamma utföranden.

Tre nya styrkretsar och kylare

De nya processorerna och deras lägre energiförbrukning har öppnat upp för Intel att skicka egna processorkylare med enheterna. Intel har förberett tre nya processorkylare i serien man gett namnet Laminar. Den första kallas RS1 och påminner mycket om Intels tidigare processorkylare sett till både storlek och utseende. Denna är menar för de nya Alder Lake-processorernas Pentium och Celeron-modeller.

Härnäst kommer Laminar RM1 ämnad för Core i3, i5 och i7-processorer. Denna bygger mer på höjden är RS1 och likt AMD:s egna Ryzen-kylare passar Intel på att kasta med lite LED-belysning hos kylaren.

För Core i9-processorerna har Intel designat Laminar RH1. Här ser vi ännu större dimensioner och höjden skiljer sig markant till och med från RM1. Här fortsätter Intel hänga med i trenden med LED-belysning denna gång i aRGB-variant användare kan justera själva. Dessvärre har Intel inte gett några fingervisningar om vilka temperaturer dessa kommer att hålla sina tillhörande processorer vid.

Utöver processorer och kylare ser vi också tre nya styrkretsar för moderkort göra entré. Dessa är de som fyller ut familjen av Alder Lake-relaterade styrkretsar i segmenten under Z690.

H670 tar plats precis under Z690 och erbjuder något färre USB-portar och PCIe 3.0-banor men lika många PCIe 4.0-banor som Z690. B660 sänker antalet banor och portar ytterligare en smula. Denna styrkrets blir även utan stöd för PCIe RAID-lagring. Detsamma gäller H610 där vi också ser en enda minneskanal och inget stöd för överklockning av just internminne.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments