USB-C är på väg att bli en universell kontakt för laddning och data och snart kanske även den klassiska hörlursporten får stryka på foten.

Rykten har ett antal gånger cirkulerat om att aktörer som Apple planerar att helt göra sig av med den analoga hörlusporten i sina kommande enheter, och det är en övergång vi redan har sett hos ett antal mindre tillverkare, däribland Nextbit och Oppo.

I samband med IDF-mässan har Intel presenterat sina planer för heldigitala ljudenheter utan den traditionella 3,5-millimetersporten, som har varit i drift sedan mitten av 1900-talet. I Intels fall kretsar konceptet kring den vändbara USB-C-kontakten, som inom kort kommer få en färdigställd tilläggsstandard anpassad specifikt för ljud.

USB för både analogt och digitalt ljud

Standarden, som kallas USB Type-C Digital Audio 2.0, ska släppas i sin helhet nu under andra kvartalet och kommer ha både en analog och en digital sida. Den analoga delen kommer använda några av USB-kontaktens pins till direkt ljudöverföring, så att du kan använda ett par analoga hörlurar med USB-C-kontakt eller dina vanliga lurar med 3,5-millimeterskontakt med en passiv adapter.usb-c_audio_678_678x452

Den digitala delen av standarden kommer i sin tur innebära att mer av ljudelektroniken flyttar ut ur mobiltelefoner och surfplattor, och in i externa hörlursförstärkare eller direkt in i hörlurarna. Tanken är att hörlurstillverkarna ska få mer rörelsefrihet när de anpassar ljudbilden i mer påkostade hörlurar, och bygga in annan smart funktionalitet.usb-c_audio_1

Övergången kan liknas vid skärm- och grafikbranschens övergång från VGA till DVI. DVI finns både som analog (DVI-A) och digital (DVI-D) kontakt, där DVI-A var vanligare när standarden var ny och gick att använda med VGA via billiga, passiva adaptrar.

Är vi verkligen redo att släppa 3,5-millimetersporten?

Frågan är huruvida konsumenter kommer acceptera enheter helt utan 3,5-millimetersport i första taget, då det är en anslutning som varit standardiserad så pass länge och som används i så pass mycket gammal och ny ljudutrustning.

Det tycks onekligen finnas flera fördelar med en ny kontakt på den tekniska sidan, men det kommer bli svårt att övertyga konsumenter att använda en adapter för att lyssna på musik i sin nya telefon med sina favorithörlurar – det återstår att se hur många hårdvarutillverkare som faktiskt kommer vilja hoppa på tåget och dumpa den vanliga hörlursporten när standarden är färdigställd.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DesplowMorkulSaraa Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Saraa
Gäst
Saraa

Största problemet
Hur länge håller den då USB-C kabel och jack.
Svagaste punkten på en mobil, Är jacken och höra musik. Då man rör på sig.
Oftast värdelösa jack, Håller kort stund. Som man måste fixa själv.
Klantskallar som lagar mobiler på garanti . Är typ helt ointresserade att laga på garantin.

Morkul
Medlem
Morkul

Nej nej och åter nej!

Fördelen med dagens lurar är just att de är helt passiva. Skulle de bli digitala så kommer vi börja få ”bulor” på sladden som innehåller förstärkare då dessa inte längre kommer att finna i telefonen. När jag är ute och jobbar vill jag ha så in-ears med så slimmade kablar som det bara går. Med det som beskrivs ovan skulle det försvinna.

Desplow
Medlem
Desplow

Det är klart vi är redo. Det som komplicerar frågan är dels Apples Lightning samt kvalitén på digitala överföringar.

Lösningarna torde vara att Apple går över till USB-C från iPhone 8 samt att ett öppet alternativ till aptX eller liknande standardiseras eller blir de facto standard.

Ingen gillar egentligen legacyhårdvara.