Intel tror på användandet av surfplattor som hjälpmedel i undervisningen och har således visat specifikationer för två modeller på 7 respektive 10 tum anpassade för användning av elever i olika åldrar i klassrummet, med möjlighet för både stylus och temperatursensor.

Papper och penna har varit de två ordinarie verktygen för en skolelev i årtionden, någonting som de kommande åren mycket väl kan komma att förändras. Papper och penna har sina uppenbara fördelar, de finns alltid tillgängliga, är billiga att tillverka och lära sig använda. Men kan en surfplatta fungera minst lika bra?

Fördelarna med att använda en surfplatta eller likande enhet är delvis att det blir snällare mot miljön. Långt ifrån alla elever sparar sina papper i all evighet, utan en enda elev kan under sin skoltid förbruka många kilo papper och pennor. Just att sistnämnda är förbrukningsvaror reser också frågan om det verkligen är kostnadseffektivt i längden. En surfplatta användas för alla möjliga typer av övningar och uppgifter, ofta på ett mer interaktivt sätt än vad som annars erbjuds.

Annons

Prestandan i andra rummet

Intels röst i frågan kommer i form av Intel Education Tablet, som kommer i både 7 och 10 tums skärmstorlek. Här ligger dock fokus väldigt annorlunda än hos en konsumentsurfplatta, där prestanda, mediafunktioner och design är vad som oftast ligger till grund för ett köp. Intels undervisningsplattor siktar istället på hållbarhet, möjlighet till inkoppling av sensorer och undervisningsanpassad mjukvara.

intel_education_tablet

Kikar vi först på 7-tumsmodellen kommer den med en skärm med 1 024 x 600 pixlars upplösning som drivs av en enkelkärnig Intel Atom Z2420 på 1,2 gighertz med 1 gigabyte RAM. Lagring sker på 8 gigabyte inbyggt flashminne. Plattan har ett batteri på 4 200 milliamperetimmar som enligt intel ska ge 8 timmars aktivt användande. Modellen väger 355 gram, har en tjocklek på 9,95 millimeter och ska klara fall från 60 centimeters höjd samt ha viss vattenresistens.

Vidare till 10-tumsmodellen så har den en något starkare processor i form av Intel Atom Z2460, med en kärna och hyperthreading som körs i 1,6 gigahertz, även här med 1 gigabyte RAM. Lagringen är utökad till 16 gigabyte. Skärmen har en upplösning på 1 200 x 800 pixlar och plattan levereras med en stylus för anteckningar. Batteriet är något kraftfullare på 6 600 milliamperetimmar, men den större skärmen minskar batteritiden till 6,5 timmars aktivt användande. Även här gäller vattenresistens och stöttålighet, men fallhöjden begränsas till 50 centimeter.

Annons

Sensorer och linser som tillbehör

Till båda plattorna kan en temperatursensor anslutas för användning i experiment i undervisningen, och båda enheterna har en 2-megapixelkamera på baksidan (på vilken en förstoringslins kan monteras), en 0,3-megapixelkamera på framsidan, microSD-kortplats samt trådlöst nätverk. Stylusen kan fästas på enheten med ett snöre med magnetisk plugg i ena änden.

Enheterna kör Android som operativsystem, 4.0 på 7-tumsenheten och 4.1 på 10-tumsvarianten, och båda levereras med Intel Educaation Software som innehåller allehanda applikationer och verktyg för undervisning, samt antivirusmjukvara och stöldskydd.

Det är en intressant satsning från Intel som varit på tal en längre tid men som först nu mynnar ut i två faktiska produkter. Varken pris eller tillgänglighet har ännu utannonserats, men med tanke på målgruppen bör Intel sikta på en kostnadseffektiv modell för att få genomslag i skolor runt om i världen.

Annons

Mer information finns på Intels hemsida för produkterna.


Relaterade nyheter

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Carl Holmbergigelqott Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Dagisen här i trakten köpte in surfplattor (android) för två år sen, de är nöjda.
Men miljöaspekten tror jag inte på, en platta är omodern på ett par år och skrotas, jag tvivlar på att det papper som skulle användts på den tiden har lika stor påverkan.

igelqott
Gäst
igelqott

Kommer aldrig ge en surfplatta eller mobil till mitt barn, ergonomin att sitta vid en platta/mobil så många timmar per dagen borde åsamka skador på både nacke och rygg. Kommer själv ihåg när jag fick min gameboy (tegelstenen) och satt vid den några timmar, hade så ont men fortsatte spela, men det var mina föräldrar som slet bort den från mig, och tur är nog det.

Ge dem isf tangentbordslösningar så de kan få en lite bättre ställning.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”igelqott”]Kommer aldrig ge en surfplatta eller mobil till mitt barn, ergonomin att sitta vid en platta/mobil så många timmar per dagen borde åsamka skador på både nacke och rygg. Kommer själv ihåg när jag fick min gameboy (tegelstenen) och satt vid den några timmar, hade så ont men fortsatte spela, men det var mina föräldrar som slet bort den från mig, och tur är nog det. Ge dem isf tangentbordslösningar så de kan få en lite bättre ställning.[/quote] Med rätt passform går det nog att göra surfplattor lika ergonomiska som papper och penna i alla fall, åtminstone när det… Läs hela »